Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ukrywanie pliku na serwerze
Forum PHP.pl > Forum > PHP
diamondking
Poprzez opcję include zaciągam plik np. zdjecia.php z folderu admin.

Czy mogę zablokować wyświetlanie tego pliku jak ktoś wpisze www.nazwastrony.pl/admin/zdjecia.php

Ok udało mi się wyszukać rozwiązanie z htaccess smile.gif

deny from all
Tomplus
Możesz jeszcze zablokować ustawiając odpowiednie prawa własności do pliku tzw. CHMOD 600 albo 640 i nie powinien mieć nikt z zewnątrz dostępu.
kapslokk
Cytat(Tomplus @ 2.05.2018, 14:08:11 ) *
Możesz jeszcze zablokować ustawiając odpowiednie prawa własności do pliku tzw. CHMOD 600 albo 640 i nie powinien mieć nikt z zewnątrz dostępu.

Z tym, że jeśli właścicielem pliku będzie użytkownik na którym działa apache/nginx to i tak to nic nie da wink.gif.

IMO najlepszą opcją jest montowanie domeny do katalogu np public/ w którym jest tylko to co ma być widocznie publicznie.
Tomplus
Zgadzam się, wszystko zależy od konfiguracji serwera.

Co do public/ to jest najlepsze rozwiązanie. I wygodne. Kiedyś spotkałem się z techniką która trzyma skrypty które są dołączane przez include/require że nazywane były plik.inc albo plik.class. Nie trudno zgadnąć, że przy normalnej konfiguracji serwera, można było podglądać kod strony (i zobaczyć hasła np. do bazy danych).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.