Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak zrobic taki uklad?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
hmmm
mam problem ze zrobieniem takiego ukladu.
jak na razie zrobilem tylko rysunek, z kodem jest problem tongue.gif

chcialbym, zaby na skrawku czerwonego pola, po prawej stronie, pojawial sie pasek do przewijania, jezeli zielone i zolte pole beda sie powiekszac na wysokosc.
czesc udalo mi sie zrobic, ale ... mam problem z ustawieniem zielonego i zoltego pola w jednej linii.

dalbym rade zrobic to w oparciu o tabelke, ale - nie chce.
chce miec <div>
bregovic
Pokaż kod.
hmmm
w kodzie strony mam:
  1. <div id="tresc">
  2. <div id="prawa">
  3. prawa
  4. </div>
  5. <div id="lewa">
  6. lewa
  7. </div>
  8. </div>

w css:
  1. #tresc {
  2. margin: 20px 0px 0px 20px;
  3. width: 460px;
  4. height: 228px;
  5. overflow: auto;
  6. background-color: #f00;
  7. }
  8.  
  9. #prawa {
  10. margin-left: 90px;
  11. width: 350px;
  12. background-color: #ff0;
  13. }
  14.  
  15. #lewa {
  16. width: 70px;
  17. background-color: #0ff;
  18. }

tresc znajduje sie jeszcze w innym div - ramka1 o wymiarach 500x300.
Strus
Mogę Ci to nastukać, to 3 minutki, tylko napisz czy ta ramka w okół na 1px to jest przypadkowa, czy ta strona ma nie być na całej szerokości/wysokości przeglądarki ?
hmmm
bylbym bardzo wdzieczny.
ta ramka nie jest przypadkowa. ma miec takie wlasnie wymiary - 500x300.
potem w srodku nad tym czerwonym polem zostawilem sobie miejsce na menu, a czerwone pole ma miec opcje przewijania, zreszta, juz mowilem jak to ma byc.
z gory dzieki smile.gif
Strus
Mam nadzieje, że o to chodzi - http://strusio.net/public/css/hmmm.html winksmiley.jpg
Style są zgodne ze specyfikacją, XHTML też. Sprawdzałem to pod paroma przeglądarkami, niestety (LOL) nie posiadam Internet Explorera więc nie wiem czy jakiegoś numeru nie wieinie, ale nie powinien. Jak coś to pisz.
hmmm
hehe, nie o to mi chodzilo tongue.gif
sorki, byc moze nie zbyt dokladnie wytlumaczylem, o co mi chodzi ...

zrobilem teraz cos takiego no ale jak widac, dalej nie dziala tak jak bym chcial, bo zolta komorka potem oplywa z dolu ta niebieskawa, a nie o to chodzi ...

jakies pomysly?

pod ie na razie wyswietla inaczej niz pod ff.
Strus
Chyba mam coś co Cię zainteresuje, właśnie kumplowi zrobiłem, i wygląda bardzo podobnie do tego co Ty potrzebujesz :
http://strusio.net/public/gibon/dupa_ostateczna.html
hmmm
juz sobie poradzilem, zanim nawet napisales (@strus) ostatniego posta.

zrobilem to tak:
div zewnetrzny - #ramka1 - nadalem mu okreslona szerokosc i wysokosc 500x300, position: absolute i dalem do srodka.
w nim potem umiescilem:
div wewnetrzny - #ramka2 - nadalem mu szerokosc i wysokosc 100% i position: relative.
dzieki temu moglem potem #menu1 i #tresc1 nadac okreslone rozmiary i position: absolute w odniesieniu do lewego gornego rogu mojej ramki cool.gif

aha ... lewa czesc nigdy nie miala byc wieksza na wysokosc od ramki, dlatego zalezalo mi na tym, zeby pasek do przewijania pojawial sie wowczas, kiedy w #tresc bedzie za duzo tekstu, no to nadalem overflow: auto.

dzieki za pomoc winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.