Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problemy z mailingiem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
spenalzo
Czy mail() (a w konsekwencji sendmail, czy tam jakiś inny) ma jakieś ograniczenia w ilości wiadomości, które może przyjąć na raz?
Bo czasami zdarza się, że muszę wysłać emaile do użytkowników mojego serwisu (ponad 13000) i nie wiem jak to rozwiązać, żeby większość emaili podochodziła - na razie wykorzystuję jedną pętlę, i przeważnie jest OK.
Ale nie wszystkie listy dochodzą (oczywiście pomijając z błędnym emailem) - nieważne czy wysyłane są z tej pętli czy z formularza do przypomnienia hasła (wtedy są to pojedyncze sztuki) /patrz tutaj/ pomimo że mail() zwraca true. Ma to związek z jakimiś ograniczeniami serwera? Nie wiem co z tym fantem zrobić... :?
Czy może lepiej przekazywać na raz do funkcji kilka emaili?
scanner
:arrow: sockety.
Pozukaj tutaj był przed chwila wątek, gdzie ktoś wyciął odpowiedni fragment z kodu phpBB.
kwiateek
IMO swoja role odgrywa takze serwer, jego obciazenie etc.
spenalzo
Na razie poradziłem sobie tak:
[php:1:302257f213]<?php
for($i=0; $i<$ilosc; $i++)
{
if(!($i%100)) { sleep(10); }
# instrukcje
}
?>[/php:1:302257f213]
I wysyłąnie info do użytkowników trwalo 5 godzin :-D
tomkoz
Macie już może wiecej informacji co do funkcji mail, chodzi mi o ograniczenia co do ilości adresatów w jeden funkcji

[php:1:e706b01a18]<?php
mail ("user1@test.pl,user2@test.pl,user3@test.pl.......")
?>[/php:1:e706b01a18]

ile maksymalnie adresatów może przetworzyć?
Bakus
najlepiej tylko jeden...
dzięki temu nie wysyłasz przy okazji mailingu listy wsszystkich subskrybentów...
A co do ilości odbiorców... poszukaj w RFC dla SMTP... Z tego co pamiętam jest to 128, ale nie jestem pewien...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.