Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: JS + onlick + php
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
falkor
  1. <td><a href="lokata_edycja.php" target="_self" onclick="<?php $_SESSION['NrLokaty']=$row_lokata['NrLokaty'];] ?>"><strong>edytuj</strong></a></td>

Chcialbym aby po kliknieciu na dany link wykonalo sie takie przypisanie a ogolniej by wartosc zmienej $row_lokata['NrLokaty'] poleciala na druga strone.Jak moge to uzyskać? (jak poprawić ten kod?)

Bardzo Dziekuje za wszelką pomoc!!!
nospor
Nie możesz u klienta dodać kodu php, który wykonuje się na serwerze.

Jedyna droga to formularz.
Nie bardzo kumam resztę twego wywodu, więc nie jestem w stanie nic więcej ci powiedzieć. Jakie dane są wprowadzone przez klienta?
falkor
Masz racje, troche zamieszałem...chodzi o to że mam dynamiczna tabele ktora pobiera rekordy z bazy i wyswietla je-zrobione w petli 'do... while'.Przy kazdym jest link 'edycja'.Klikajac na niego odesle mnie do strony z edycja ale musze jeszcze przeslac klucz rekordu by wiedziec co ma byc edytowane.Mam dwie opcje przeniesienia tej wartosci: $_SESSION albo $_POST.Chcialem ominac formularz by nie tworzyl ich przy kazdym wyswietlonym rekordzie i wysylal polem typu hidden wiec zaczalem kombinowac z $_SESSION ale zapomnialem o najwazniejszym-php dziala na serwerze.

Nie mam innych pomyslow jak to zrobic...wiec jesli przychodzi Ci cos do glowy to plizzzzz napisz.

Dzieki winksmiley.jpg
nospor
I wszystko jasne. Formualrz nie potrzebny. Tam gdzie masz link dodawaj do url parametr np. id=jakiesid. gdzie id to id twojego edytowanego czegoś.
Na stronce edycji pobieraj w php z url to id, czyli $id=$_GET['id'].
Ot i po sprawie winksmiley.jpg
falkor
no tak, ale ja chcialem uniknac przesylania czegokolwiek przez url , dlatego wszedzie uzywam POSTa a to laczy sie z formularzem :/...ale jakkolwiek dzieki za podpowedz,..to zawsze jakis piece of information..Pozdrawiam winksmiley.jpg
nospor
OJ, url'em możesz przesyłać zakodowane informacje. Koduj to id, a potem dodawaj do url. W edycji najpierw odkoduj.
Formularz w tym przypadku to lekka przesada, aczkolwiek też może być
falkor
hm....a jak sie dodaje id do urla....?<rzecz nowa>.Chcialem tego uniknac bo pisze interfejs do banku elektronicznego i wzoruje sie na LukasBanku ktory niczego nie przesyla przez url (podobnie chyba mbank), albo w jakis magiczny sposob ukrywa to co przesyla bo poza adresem strony nic tam nie ma.
nospor
url z id:
jakiescos.com.pl?id=4
oczywiscie tu id jest niezaszyfreowane
falkor
ALE...wartosc id musi byc dynamiczna (bo to nie moze byc id z kosmosu tylko z bazy,czyli php) wiec chyba pomysl z $_GET tez odpada i zostaje formularz....
nospor
no ale jak wyswietlasz dane w liscie, to masz tez chyba i id. Więc wystarczy tylko to do linku dopisać. Nie wiem jak u ciebie te generowanie listy wygląda, ale może być tak:
  1. <?php
  2.  
  3. while //.... tu lecisz po swoich danych
  4. {
  5.  $id=//.... tu pobierasz z danych id
  6. //... tu wyswietlasz swoje dane
  7.  
  8.  //tu bedzie link, czyli:
  9. echo &#092;"<a href='jakislink?id=$id'>kliknij by edytowac</a>\";
  10. }
  11.  
  12. ?>

Już lapiesz?
falkor
Racja...sorry....calosc w echo...ale ze mnie ma.... smile.gif
Dzieki.A w urlu i tak nic nie widac bo site jest na ramkach smile.gif
nospor
ramki nie ramki do url i tak można się dostać. pamiętaj aby id szyfrować (w twoim rzypadku)
falkor
Czy moglbys mi pomodz, pokazac jak zaszyfrowac to id? md5 odpada pewnie...
nospor
no tak. md5 odpada bo szyfruje tylko w jedną stronę.
Gdzies kiedy znalazlem do szyfrowania funkcje:
  1. <?php
  2. function encrypt2 ($pwd, $data)
  3. {
  4. $key[] = '';
  5. $box[] = '';
  6. $cipher='';
  7. $pwd_length = strlen($pwd);
  8. $data_length = strlen($data);
  9.  
  10. for ($i = 0; $i < 256; $i++)
  11. {
  12. $key[$i] = ord($pwd[$i % $pwd_length]);
  13. $box[$i] = $i;
  14. }
  15.  
  16. for ($j = $i = 0; $i < 256; $i++)
  17. {
  18. $j = ($j + $box[$i] + $key[$i]) % 256;
  19. $tmp = $box[$i];
  20. $box[$i] = $box[$j];
  21. $box[$j] = $tmp;
  22. }
  23.  
  24. for ($a = $j = $i = 0; $i < $data_length; $i++)
  25. {
  26. $a = ($a + 1) % 256;
  27. $j = ($j + $box[$a]) % 256;
  28.  
  29. $tmp = $box[$a];
  30. $box[$a] = $box[$j];
  31. $box[$j] = $tmp;
  32.  
  33. $k = $box[(($box[$a] + $box[$j]) % 256)];
  34. $cipher .= chr(ord($data[$i]) ^ $k);
  35.  
  36. }
  37.  
  38. return $cipher;
  39.  
  40. }
  41.  
  42. ?>

$pwd - klucz (taki sam do szyfrowania jak i odszyfrowania)
$data - text do szyfrowania/odszyfrowania

Są jeszcze innne. POszukaj na necie.

A ja już spadam domciu. jak coś to dopiero jutro będę dostępny
falkor
DZIENX!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.