troche sie pobawilem funkcja sort(); i w przypadku sortowania tablicy jednowymiarowej to wszystko mam jasne... ale jesli kaze mu sortowac wielowymiarowa... to niby sortuje w sposob jaki chce... czyli dla kazdego wiersza wedlug ktorejs komorki... ale jak ustawic wedlug ktorej? np. wedlug pierwszej... bo sortowal mi wedlug pierwszej... wiec wymyslilem, ze przesune wszystkie dane o jeden, a do pierwszej kolumny wstawie dane wedlug ktorych ma sortowac... to on jak na zlosc teraz sortuje wedlug drugiej kolumny... w jaki sposob to dziala, bo nie moge znalezc zaleznosci...

albo sie myle i on sortuje wedlug zupelnie czegos innego, a ja nie wiem czego... bo jak nie wlaczam sort(); to mam taka kolejniosc jak wprowadzilem... a jak wlacze sort(); to on mi sortuje, wedlug czegos (akurat w moim przypadku wobec nazwisk, niezaleznie w ktorej sa kolumnie, ale to moze byc przypadek), ale jak usune nazwisko to mi sortuje wobec imion itd. wiec nie kumam jak to dziala... mimo, ze namieszlaem to chyba kumacie o co mi chodzi...
po prostu jak dziala sort(); (wedlug czego sortuje) w przypadku tablicy dwuwymiarowej...

Phoenix