Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: czcionki w phpie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_mlody
Mam problem. Jak ustawic w phpie rozmiar, kolor bądz rodzaj czcionki questionmark.gifquestionmark.gif W htmlu to wiem jak jest ale nie mam pojęcia jak to jest w phpie
nospor
echo "i tak samo jak w html";
Strus
Kod
echo '<p style="color:red;font-size:20px;font-family:sans-serif,verdana">Witaj Świecie!</p>';

Oczywiście wygodniej style umieścić w osobnym pliku.
kszychu
Cytat(Gość_mlody @ 2005-04-19 14:41:04)
W htmlu to wiem jak jest ale nie mam pojęcia jak to jest w phpie

:-))))))))))))) Rozbrajają mnie takie posty! Zastanawiam się jak w prosty sposób wytłumaczyć ludziom do czego służy php, jakie posiada możliwości a czego się w nim nie robi. Jak taki jeden z drugim zrozumieją co dzieje się na serwerze a co w przeglądarce, to może nie będzie takich pytań?..
Strus
Cytat(kszychu @ 2005-04-19 16:02:44)
Zastanawiam się jak w prosty sposób wytłumaczyć ludziom do czego służy php, jakie posiada możliwości a czego się w nim nie robi. Jak taki jeden z drugim zrozumieją co dzieje się na serwerze a co w przeglądarce, to może nie będzie takich pytań?..

Hmmmm no w prosty sposób to może by powiedzieć, że po przetrawieniu przez serwer wynik php to zwykły HTML ? Tak by chyba najprościej można powiedzieć.

A tak w ogóle to takie rzeczy ustawia się w stylach (CSS) a nie HTML, bo on nie od tego smile.gif
sticker
Cytat(Strus @ 2005-04-19 15:31:08)
Cytat(kszychu @ 2005-04-19 16:02:44)
Zastanawiam się jak w prosty sposób wytłumaczyć ludziom do czego służy php, jakie posiada możliwości a czego się w nim nie robi. Jak taki jeden z drugim zrozumieją co dzieje się na serwerze a co w przeglądarce, to może nie będzie takich pytań?..

Hmmmm no w prosty sposób to może by powiedzieć, że po przetrawieniu przez serwer wynik php to zwykły HTML ? Tak by chyba najprościej można powiedzieć.

A tak w ogóle to takie rzeczy ustawia się w stylach (CSS) a nie HTML, bo on nie od tego smile.gif

No walsnie, a co jest jezeli mam ustawiona polską stronę kodową i na Apachu i w skrypcie a mimo wszystko nie dostaje polskich fontow w przegladarce?(Ona tez ma oczywiscie ustawione dobre kodowanie ) Mógłby mi ktoś przybliżyć ustawienia Apacha w tej kwesti bo nie wiem czy sam wybór strony kodowej wystarczy. Wiem że niektorzy bawią się w kodowanie Polskich znaków za pomocą specjalnych wyrażeń określających znak ale wg mnie to nie ma sensu Prosze o pomoc smile.gif
yavaho
Podczas pisania skryptu ustawiasz odpowiednie kodowanie w edytorze potem to samo kodowanie ustawiasz w naglowku strony html i tyle.
Jezeli piszesz w notatniku pod windowsem (domyslnie jest to windows-1250) a kodowanie na stronie ustawiasz jako iso-8859-2 to wiadomo ze bedziesz mial krzaki. W takim przypadku musisz przekonwertowac pliki php do standartu iso-8859-2
Pigula
to ja jeszcze od siebie dodam ze do konwertowania znakow mozna uzyc tej funkcji i to jest chyba ulubiona funkcja (jezeli chodzi o konwertowanie znakow) na tym forum bo wystepuje w wielu postach tongue.gif

---------------------

a co do roznic miedzy php a html to chyba jak ktos odrazu nie zrozumie to i pozniej bedzie mu ciezko. to przez to ze nie moga zrozumiec ze php jest (mozna tak nazwac) dodatkiem do html'a a nie zastepuje html'a
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.