Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: DIRECTORY_SEPARATOR
Forum PHP.pl > Forum > PHP
czachor
Witam,
Ponieważ zdarzyło mi się pracować na dwóch systemach, zainteresowałem się stałą DIRECTORY_SEPARATOR. Wg manuala ma ona zwracać '/' na unixie, a '\' na windowsie. Niestety stała jest pusta... I nie bardzo wiem dlaczego... Próbowałem gdzieś coś doczytać, z tego co zrozumiałem w manualu, powinna być dostępna. Ktoś może wie, gdzie tkwi problem?

Z góry dzięki!
Wave
A PATH_SEPARATOR też nic nie wyświetla?
czachor
Owszem, wyświetla - średnik smile.gif
matid
Cytat(czachor @ 2005-04-26 19:28:17)
Witam,
Ponieważ zdarzyło mi się pracować na dwóch systemach, zainteresowałem się stałą DIRECTORY_SEPARATOR. Wg manuala ma ona zwracać '/' na unixie, a '\' na windowsie. Niestety stała jest pusta... I nie bardzo wiem dlaczego... Próbowałem gdzieś coś doczytać, z tego co zrozumiałem w manualu, powinna być dostępna. Ktoś może wie, gdzie tkwi problem?

Z góry dzięki!

Pod Linuksem zarówno php 4 (4.3.10) jak i php 5 (5.0.3) wyświetla /
czachor
No mi też (przepraszam, zapomniałem o tym napisać), ale pod windowsem zero reakcji...
hwao
  1. <?php
  2. if( !defined( 'DIRECTORY_SEPARATOR' ) ) {
  3.  // test jaki OS :)
  4.  define( 'DIRECTORY_SEPARATOR', '/' );
  5. }
  6. ?>

Lala smile.gif
czachor
Hmmm... Sprawa się rozwiązała... sama. W pewnym momencie pod windowsem zaczęło działać. Nie wiem jak, bo w sumie nic nie zrobiłem, ale działa.
...po prostu microsoft?

Dzięki wszystkim za sugestie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.