Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy takie rozwiązanie będzie wydajne?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
aleksanderlech
Witam,
ten post jest teoretyczny, bez przykładów kodu, bo jeszcze nie wiem czy takie rozwiązanie się opłaca.

Klient ma chęć, żeby na jego stronie, którą w części może sam zarządzać, był takie "feature", że jak doda nowy moduł, to pojawi się nowa pozycja w menu nawigacyjnym (to jest akurat trywialne), ale żeby to była grafika.
Pomyślałem sobie że moge przygotować literki w formacie png i potem korzystając z imagecopy() tworzyć obrazek na podstawie liter w zadanym stringu.

Pytanie me jest następujące - czy takie menu generowane przy każdym wywołaniu strony nie będzie za wolno działało? (np przy 10-20 pozycjach) a jeśli tak to w jaki sposób mogę za-cache-ować działanie skryptu tworzącego menu? Jakiś administrator dodaje moduł - tym samym generując nową poycję w menu i to sobie jest zapisane w katalogu i zmieni się dopiero gdy administrator coś zmieni po swojej stronie, do tego czasu wyświetlane będzie menu statyczne.

Mam nadzieję, że nie tylko ja rozumiem o co mi chodzi.

Pozdrawiam
Olek
[fisher]
Cytat
Klient ma chęć, żeby na jego stronie, którą w części może sam zarządzać, był takie "feature", że jak doda nowy moduł, to pojawi się nowa pozycja w menu nawigacyjnym (to jest akurat trywialne), ale żeby to była grafika.
Pomyślałem sobie że moge przygotować literki w formacie png i potem korzystając z imagecopy() tworzyć obrazek na podstawie liter w zadanym stringu.

Proponuje uzycie graficznej biblioteki GD (ma obsluge TrueType, wiec spasuje Ci jak ulal)
Cytat
Pytanie me jest następujące - czy takie menu generowane przy każdym wywołaniu strony nie będzie za wolno działało?

przy uzyciu GD nie powinno byc najgorzej, IMHO
aleksanderlech
[quote]Proponuje uzycie graficznej biblioteki GD (ma obsluge TrueType, wiec spasuje Ci jak ulal)
[/quote]
A co z polskimi znaczkami? Wyprobowałem skrypcik piszący Arialem i nie ma polskich liter sad.gif[/quote]
kurtz
Cytat
Pytanie me jest następujące - czy takie menu generowane przy każdym wywołaniu strony nie będzie za wolno działało? (np przy 10-20 pozycjach) a jeśli tak to w jaki sposób mogę za-cache-ować działanie skryptu tworzącego menu? Jakiś administrator dodaje moduł - tym samym generując nową poycję w menu i to sobie jest zapisane w katalogu i zmieni się dopiero gdy administrator coś zmieni po swojej stronie, do tego czasu wyświetlane będzie menu statyczne
wystarczy ze polaczysz dodanie pozycji z generowaniem pozycji menu.
[fisher]
Cytat
Cytat
Proponuje uzycie graficznej biblioteki GD (ma obsluge TrueType, wiec spasuje Ci jak ulal)

A co z polskimi znaczkami? Wyprobowałem skrypcik piszący Arialem i nie ma polskich liter sad.gif

konwertuj stringa do unicode i powinno byc ok

nie wiem czy jest do tego funkcja, kiedys-kiedys ja pisalem sobie do tego sam konwertera, moze teraz sie pojawilo cos

gdybys mial problem to ci moge udostepnic
Teodor
Witam
ja moze troche z innej beczki ale w temacie wydajnosci.
Podobnie jak autor tematu robie stronke z dynamicznymi elementami graficznymi.

I tu pytanie: czy umieszczeie, calego "engin'u" wyswietlajacego strone, w klasie i dowolywane sie przez
Kod
$pokaz->funkacja ();

jest mniej wydajne niz przez tempalte?

Pozdrawiam
kurtz
Cytat
czy umieszczeie, calego "engin'u" wyswietlajacego strone, w klasie i dowolywane sie przez
Kod
$pokaz->funkacja ();

jest mniej wydajne niz przez tempalte?
generowanie samemu kodu html bedzie (w miazzdzacej wiekszosci przypadkow) szybsze niz korzystanie z szablonow bez cache'a.

z wygoda moze byc za to roznie ;)

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.