Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Drzewka i ich prezentacja
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kornik
no i doczekalem sie wyzwania jakim sa drzewka smile.gif

stosuje dosyc prosta metode tablica (id, parent_id, name)

zaleta jest szybka implementacja i edycja, problemem moze byc wyszukiwanie i poruszanie sie w gore drzewa ale tam gdzie bedzie wykorzytywane jest wystarczajaca metoda smile.gif

proglem polega na tym ze nie wiem jak sie zabrac za generowanie calej struktory drzewa sad.gif docieranie do poszczegolnych kategorii nie jest skoplikowane ale zeby odzwierciedlic cale drzewo to juz mam problem smile.gif

moze ktos podac jakis kod (funkcje) sluzace do prezentacji takiego modelu drzewa?? bardzo by mi to bylo pomocne bo mysle juz nad tym od jakiegos czasu i pustka w glowie sad.gif
mike
Drzewka w php
kornik
czytalem tego arta zanim zadalem pytanie jest male ale! pezchowywanie informacji o polozeniu w struktorze drzewa!

jak juz wspomnialem ja stosuje parent_id a nie przechowuje polorzenia bezposrednio przy kategorii
kornik
jakies sugestie?? cokolwiek? bo juz nie mam sily sad.gif

narazie kombinuje tak:

pobieram pierwsze dziecko danego rodzica (parent = 0 odpowiada korzeniowi) wyswietlam nazwe dziecka, wyswietlam ew. produkty z tej galezi i sprawdzam czy to dziecko jest rodzicem jak tak to wykonuje ta funkcje ale w tym przypadkem rodzicem jest bierzace dziecko i dzial ok ale nie wiem jak teraz powrocic wstecz zeby sprawdzal kolejne galezie drzewa sad.gif costam kombinuje ale bede wdzieczny za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.