Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: obliczenia związane z czasem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Birkoff
Mam następujący problem:

Piszę terminarz dla gabinetu lekarskiego - muszę w nim zaplanować dzień.
Określam godziny pracy dla danego dnia, np. 7:00 do 18:00.

Ten przedział czasowy który mam do dyspozycji dzielę na jednostki czasowe rzędu 25 minut. Planując wizytę pacjenta planuję zarezerwowanie np 1 jednostki czasowej na danego pacjenta, a dla innego (inny zabieg/badanie) np. 2 jednostki czasowe.

Jak zaprogramować obliczenia związane z czasem? Np. do godziny 7:00 dodać 1 jednostke, czyli 25 minut, potem 2 jednostki, czyli kolejne 50 minut. W wyniku chcę otrzymać godzinę 8:15.

Jeśli uda mi się to w taki sposób porozpisywać, to będę mógł rozplanować cały dzień.

Przeglądam funkcje związane z czasem w manualu (wiec RTFM odpada smile.gif) szukam czegoś takiego tu na forum, byłbym jednak BARDZO wdzięczy za jakąś koncepcję rozwiązania tego problemu..

Pozdrawiam!
Birkoff
Ok, już wiem jak to zrobić - pokombinowałem i działa smile.gif

1. <?php
  2.  
  3. $teraz=strtotime (&#092;"now\");
  4. echo date (&#092;"g:i\", $teraz);
  5.  
  6. $za_chwile=strtotime (&#092;"+30 minutes\",$teraz);
  7. echo &#092;"<br>\";
  8. echo date (&#092;"g:i\", $za_chwile);
  9.  
  10. ?>

W zasadzie wszystko sprowadza się do konwersji aktualnego (lub założonego) do formatu znacznika czasowego unixa, wykonaniu funkcji strtotime() na tym znaczniku, a potem przekonwertowaniu otrzymanego znacznika do bardziej ludzkiej formy smile.gif

Dzieki za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.