Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] wyświetlanie odnośników do newsów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
baztek
Mam problem z wyświetlaniem odnośników do newsów. Tytuły newsów wyświetlane są w lewej komórce (schemat strony oparty na tabeli). Jeśli nacisnę na tytule newsa to jego treść zostaje wyświetlona w komórce środkowej (głównej części strony) ale tytuły wszystkich newsów mają być cały czas widoczne w lewej komórce. No i tu zaczyna się mój problem. Nie mogę sobie z tym poradzić. Jeśli nacisnę na jakimś tytule to wyświetla mi sie treść a po lewej stronie zostaje tylko tytuł aktywnego newsa, nie ma tytułów pozostałych newsów.

kod strony news.php odpowiedzialny za wyświetlanie odnośników do newsów:
  1. <?php
  2. echo&#092;"<p>•<a href=\" index.php?id=news&news_id={$dane[\"news_id\"]}\">{$dane[\"tytul\"]}</a></p>\";
  3. ?>

a to część kodu umieszczonego w lewej komórce strony:
  1. <?php
  2. if(!isset($news_id))
  3. include &#092;"news.php\";
  4. else echo&#092;"<p>•<a href=\" index.php?id=news&news_id={$dane[\"news_id\"]}\">{$dane[\"tytul\"]}</a></p>\";
  5. ?>

kod na stronie index.php umieszczony w komórce środkowej w której jest wyświetlana główna treść strony:

1. <?php
  2. switch ($_GET['id'])
  3. {
  4.  case news:
  5.  include('news.php');
  6.  break;
  7. }
  8. ?>

Wiem, że ten problem powoduje warunek if(!isset($news_id))
ale jeśli go nie zastosuję to treść newsa jest wyświetlana w obydwu komórkach.
...no i nie mam pomysłu co z tym zrobić sad.gif
Proszę o pomoc.
Rastman
główny błąd polega na tym, że korzystasz z jednego pliku do wyświetlania treści w obu komórkach opierając się na zmiennych GET, więc tu raczej kłania się projektowanie.
Proponuję zrobić dwa pliki, które będziesz dołączał: jeden do generowania menu, a drugi treści, lub funkcję, którą odpalisz w lewej komórce bez parametru, a w środkowej z parametrem.
pozdrawiam
gravemk
pa jaki cwany tylko wlasnie z tym jest problem ze lepiej jak by bylo w jednym
A pozatym Malesa nas dzis wydy... oszukal i uciekl
Rastman
a nie mozesz zrobic tak?:
lewa komórka:
Kod
<?php
    include "news.php";
    $zmienna=bla bla...
?>

wyświetli tytuły nada jakiejś zmiennej wartość, a w środkowej komórce znów includujesz news.php, tyle że w news.php wstawisz warunek, że jeśli zmienna ma jakąś wartość to wyświetla co innego.
pozdrawiam
baztek
Możesz podać dokładniejszy przykład? Mi wywala cały czas błąd. Tracę nadzieję... Pewnie zrobię oddzielną podstronę na newsy - jedna strona z tytułami i treścią, jednak wolałbym tak jak wcześniej. Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
Pigula
a niemozesz w skrypcie napisac dwoch funkcji. jednaodpowiedzialna za wyswietlanie tytulow newsow a druga za wyswietlanie calego newsa. i w jednej komorce masz tytuly wpostaci linkow i jakas wartoscia identyfikujaca newsa jak news zostanei wybrany to w prawej komorce wyswietlasz newsa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.