Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: sprawdzenie jaki skrypt sie wykonuje
Forum PHP.pl > Forum > PHP
gravemk
Mam plik ktory dolaczam do poczatku strony taki szablon head (tylko taka nazwa)
w aplikacji kazdy skrypt ma go miec na poczatku tam znajduje sie session_strat a pozniej html i pierdoly do body. Chodzi mi o to ze musze wiedziec ktory skrypt sie wykonuje zeby pominac kilka linijek jesli jest np skrypt ktory nie potrzebuyje polaczenia z baza. a polaczenie jest w head i nie chce go stamtad wyciagac bo to jeden skrypt
Zbłąkany
Może __FILE__
gravemk
no własnie chyba nie bardzo bo wtedy bede mial tylko nazwe pliku ktory jest include tzn tego (head)
dr_bonzo
Zdefiniuj sobie funkcje: do laczenia z baza itd. Zalaczaj je a potem w pozostalych plikach wywoluj je jesli ich potrzebujesz.
gravemk
z ta baza to jest tylko przyklad ten plik zawiera wiele wiecej zalezy mi dokladnie na tym na czym napisalem. worriedsmiley.gif funkcje mnie nie ratuja
jono
plik który includuje:
  1. <?php
  2.  
  3. $nazwa = 'nazwa_pliku_który_inncluduje';
  4. include('head.php');
  5.  
  6. ?>

i dalej w pliku head.php:
  1. <?php
  2.  
  3. if($nazwa = 1){
  4. // to cośtam
  5. }
  6. else{
  7. // ...
  8. }
  9.  
  10. ?>
gravemk
Niestety nie moge tak tez zrobic jak by to bylo takie proste to bym nie pytal. W pliku head startuja sesje na samym poczatku w zwiazku z czym nie moge wczesniej wyslac zadnej zmiennej bo mi wywai blad. guitar.gif chyba nie bedzie grac to co mialem zrobic
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.