Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapisywanie danych do bazy z pola TEXTAREA
Forum PHP.pl > Forum > PHP
yaroo_s
No właśnie jak?
Powiedzmy że mam pole textarea i wpisuje jakiś tekst. Są tam entery, piliczenia, kursywy..... przez jakie funkcje to przerobić by te wszystkie entery były zapisane do bazy jako <BR> i by po wyświetleniu w przegladarce dawały łamany tekst?

Ma też problem ze znakami jaki sobie robi Open Office i Microsoft Office, chodzi np. o cudzysłowu i myślniki. Programy te często wstawiają "swoje" cudzuslowy które potem jak krzki wyglądają, a piniewaz wileu najpierw pisze tekst w edytorze a potem przekleja powstaje pewien problem...
Pigula
napisz ci jakie funkcje ja uzywam do podobengo zadania poczytaj o nich w manualu i wybierz to co jest ci potrzebne:
strip_tags()
nl2br()
htmlspecialchars()
htmlentities
stripslashes()
addslashes()

to chyba tyle jest jeszcze problem z polskimi znakami czasami jesli chodzi o rozne kodowania (przewaznie podczas kopiowania z innych edytorow). Polecam do tego ta funkcje smile.gif
yaroo_s
cześć problemów rozwiąznych.. ale nie wszytskie ;/

A jak np. zrobić by cudzysłowy jakie sobie robi na Open Office czy MS Word przerobić na ISO... bo po załadowani do bazy pokazują sie zanki zapytanie... ;/

PS. dzięki za pomoc Pigula
yaroo_s
Ociu - > nieststy to nie o to chyba chodziło..
Pigula -> przy pomocy tej funkcji ostataniej (nie systemowej, tylko napisanej przez Pana Łukasz) to rzeczywiście ta funkcja miesza cos z tym kodowaniem, choć nie wiem dokładnie jak jej uzyć w kótrym momęcie

Możesz mi napisać w kolejności co należy zrobić by znki z OpenOffice oraz MS Ward stały sie czytelena na html-a
Tzw. Cz napjpierw zapisać do bazy i przy wyciganiu przetworzyć czy przed zapisem...jesli tak to czy na samym początku czy po innych (jak np. strip_tags)..... A moze sam masz jakis gotowy skrypcik... biggrin.gif
Bede bardzo wdzieczny za pomoc...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.