Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dane z petli while()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
SNC
Czesc! Mam problem.. Poniewaz mam prosta petle while wyswietlajaca dane z bazy MySQL. Moj problem polega na tym, ze nie wiem jak "wyniesc" dane poza petle... Zmienne, ktore tworzy petla while giną po za nią.
Pomozcie smile.gif
mumiak
hm a w jakim celu wynosic poza petle?
jak juz to wyswietlac te dane w petli bo przeciez po to ta petla jest zeby dane pobierac i gdzies wysylac...
Pigula
nie rozwumiem jak poza petla gina jezeli petla nie jest w osobnej funkcji to nie mozliwe chyba ze przypisujesz dane caly czas do tej samej zmienne a nie do zmiennej tablicowej jako kolejne wartosci tablicy. moze kawalek kodu dasz?
SNC
Chodzi o to, ze mam jedna tabele z postem glownym, oraz druga tabele z odpowiedziami.
I teraz pierwsza while pobiera dane pierwszego posta, a druga while juz pokazuje odpowiedzi.
I musze z tej pierwszej while pobrac nick nadawcy, zeby byl dostepny w dalszej czesci skryptu.

Jakies pomysly? smile.gif

Pozdrawiam,

-- edit --
Pigula: gina smile.gif
Przyklad kodu

1. <?
  2. while($result = mysql_fetch_array($query)) {
  3. echo $result['bla'];
  4. $bla = $result['bla'];
  5. }
  6. echo $result['bla']; //nie dziala
  7. echo $bla; // rowniez nie dziala :)
  8. ?>
Pigula
jezeli masz:

1. <?php
  2. while (warunek) //pierwszy while
  3. {
  4. //cos tam robisz
  5. $nick = 'zenek'; //dana pobrana z tabeli
  6. }
  7. //jakies operacje
  8. while (warunek) //drugi while
  9. {
  10. //cos tam
  11. echo $nick;
  12. }
  13.  
  14. ?>

i po drodze jak sam nic z tym nie kombinujesz to napewno nei zginie chyba ze zle czytasz

------------
pisalem miedzy twoim postem a jak go edytowales to moment juz zerkam na twoj kod:P
------------
i dr_bonzo mnie ubiegl wiec nie bede dodawac nowego posta, a i wielkie sorry ze nie zwrocilem uwagi na to ze czytasz z mysql'a moj blad winksmiley.jpg
dr_bonzo
  1. <?
  2. $bla = array();
  3. while($result = mysql_fetch_array($query)) {
  4. echo $result['bla'];
  5. $bla[] = $result['bla'];
  6. }
  7.  
  8. print_r( $bla ); // << tu jest wszystko
  9. ?>

A zakres widzialnosci zmiennych? $result jest tworzone wewnatrz petli while() wiec tylko tam jest dostepne. Mozna by uzyc $result pierwszy traz przed petla i byloby ok.
SNC
Dzieki dr_bonzo smile.gif Dokladnie o to mi chodzilo smile.gif
Oraz dziekuje Pigule ;-) Za naprowadzenie ;-)

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.