Czesc! Mam problem.. Poniewaz mam prosta petle while wyswietlajaca dane z bazy MySQL. Moj problem polega na tym, ze nie wiem jak "wyniesc" dane poza petle... Zmienne, ktore tworzy petla while giną po za nią. Pomozcie
mumiak
17.05.2005, 17:07:52
hm a w jakim celu wynosic poza petle? jak juz to wyswietlac te dane w petli bo przeciez po to ta petla jest zeby dane pobierac i gdzies wysylac...
Pigula
17.05.2005, 17:09:43
nie rozwumiem jak poza petla gina jezeli petla nie jest w osobnej funkcji to nie mozliwe chyba ze przypisujesz dane caly czas do tej samej zmienne a nie do zmiennej tablicowej jako kolejne wartosci tablicy. moze kawalek kodu dasz?
SNC
17.05.2005, 17:10:51
Chodzi o to, ze mam jedna tabele z postem glownym, oraz druga tabele z odpowiedziami. I teraz pierwsza while pobiera dane pierwszego posta, a druga while juz pokazuje odpowiedzi. I musze z tej pierwszej while pobrac nick nadawcy, zeby byl dostepny w dalszej czesci skryptu.
i po drodze jak sam nic z tym nie kombinujesz to napewno nei zginie chyba ze zle czytasz
------------ pisalem miedzy twoim postem a jak go edytowales to moment juz zerkam na twoj kod:P ------------ i dr_bonzo mnie ubiegl wiec nie bede dodawac nowego posta, a i wielkie sorry ze nie zwrocilem uwagi na to ze czytasz z mysql'a moj blad
A zakres widzialnosci zmiennych? $result jest tworzone wewnatrz petli while() wiec tylko tam jest dostepne. Mozna by uzyc $result pierwszy traz przed petla i byloby ok.
SNC
17.05.2005, 17:26:48
Dzieki dr_bonzo Dokladnie o to mi chodzilo Oraz dziekuje Pigule ;-) Za naprowadzenie ;-)
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.