Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: DB objektowo
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Spirit86
Witajcie!
Ostanio napisałem klasę MySQL, niestety działa, tylko teoretycznie :[. Może nie będę owijał w bawełnę, od razu przejdę do rzeczy:

Fragment z klasy db:
  1. <?php
  2.  
  3. function query($Query)
  4. {
  5.  
  6.            (...)
  7.            if($this->query_result = @mysql_query($Query))
  8.                 {
  9.                     return TRUE;
  10.                 }
  11.            (...)
  12.  
  13. }
  14.  
  15. ?>

Niestety, po najprostszym pytaniu, typu:
  1. SELECT *
  2. FROM <span style='color:red'>"config";

otrzymuję błąd:
Kod
1064 Something is wrong in your syntax obok ''config'' w linii 1

Czy ktoś wie, co jest źle ? sad.gif
hawk
Ja się tam na SQL nie znam, ale patrząc na ten listing, faktycznie masz coś wrong in syntax koło słowa config biggrin.gif
Spirit86
problem, w tym, że wpisując to samo w PHPMyAdmin, wsio działa :[
Ace
style='color:red'>'config'

zobacz sobie skladnie tego

pole='wartosc'

a ty masz pole='war'to'sc' ;] moze addslashes?
Spirit86
Invision Board mi coś skopał, normalnie jest bez tego
IB Suxx tongue.gif
rogrog
no to jest wina zapytania a nie Twojej klasy

może to wina średnika, którego nie powinno być na końcu zapytania
Spirit86
problem, w tym, że jak już napisałem, działa na PHPMyAdmin, nie działa natomiast przez klasę. Bez średika też próbowałem, także nie działa. Ostatnio dostałem nowy komunikat, ten mnie rozbroił smile.gif
Kod
1046 Nie wybrano ¿adnej bazy danych

a baza jest na pewno wybrana!
donpablo
A co wy wszyscy z tymi obiektami, obiektowo to, obiektowo tamto, tu nie ma i jeszcze dlugo nie bedzie takiego czegos jak polimorfizm(jak powstanie to php nie bedzie juz tak prosty), zatem nie zawsze obiekt jest super rozwiazaniem w php biggrin.gif
SongoQ
@donpablo To ze czegos nie ma w php to nie swiadczy ze jest do du......... Zauwaz ze php5 dziala ponad 1 rok. Beda kolejne wersje wszystko sie ladnie rozwinie.
Spirit86
@donpablo: kod przy użyciu klas jest znacznie czytelniejszy, łatwiej go później rozbudowywać, gdyż np. klasa odpowiedzialna za bazę danych jest odseparowana od innych klas / funkcji odpowiedzialnych za coś innego. Mówisz, że w php nie ma polimorfizmu?!
to popatrz np. na to:
  1. print 'Cześć'; echo 'cześć'; ?> cześć <?
tongue.gif

Kolejny sterownik bazy, który coś nie działa, kolejny skasowany, teraz napisałem od nowa cały i ten działa, mimo, że jest niemal identyczny tongue.gif
SongoQ
@Spirit86 Nie o taki polimorfizm chodzilo. Chodzilo o klasy.
donpablo
dokladnie @SongoQ ,nie mam zlych intencji do php, lubie ten jezyk chociaz daleko mu jeszcze do mojego ulubionego c++, mam na mysli to ze w niektorych przypadkach klasy w php sa mowiac delikatnie zbedne, nie jest to narazie jezyk orintowany obiektowo, choc mam nadzieje ze bedzie bo tu dopiero zaczyna sie prawdziwe programowanie...
SongoQ
@donpablo Tez mam taka nadzieje ze sie bardziej rozwinie. Z tymi klasami to sie wsumie zgadzam sa W php ale jeszcze troszeczke im brakuje.

Wydaje mi sie tez ze php nie powinnien rozwijac sie w kierunki C++ czy JAVA lecz obrac jakis wlasny tor, chociaz z tym to roznie bywa i wiele osob mozne sie roznie na ten temat wypowiedzeiec.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.