Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobieranie koloru z tekstu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
SNC
Witam. Potrzebuje funkcji, ktora potrafilaby pobrac kolor z tekstu.

Przyklad:

1. <?php
  2.  
  3. $tekst = &#092;"Tekst w kolorze czerownym\";
  4.  
  5. ?>

I chce aby funkcja zwracala mi wartosc #FF0000. Jest w ogole mozliwe cos takiego?

Dodam, ze algorytm losowania kolorow jest nieznany ;-)

Pozdr.
huntercs
czy wasze masz schemat:
  1. <?php
  2. $tekst='tekst w kolorze $kolor';
  3. ?>

?
jeżeli tak to można odczytać ostatni wyraz
i za pomocą switch() zamieniac tekst na wartosc koloru
  1. <?php
  2.  
  3. $kolor_text=explode(&#092;" \", $tekst);
  4. switch($kolor_text[-1])
  5. {
  6. case 'czerwonym' : { $kolor='#FF0000'; } break;
  7. case 'niebieskim' : { $kolor='#0000FF'; } break;
  8. ...
  9. }
  10.  
  11. ?>

tyle cool.gif
SNC
Heh, nie smile.gif
Teksty sa losowe, kolory rowniez ;P

Myslalem , ze moze jest jakas funkcja do pobierania kolorow...
hwao
Cytat(SNC @ 2005-05-22 11:10:05)
Heh, nie smile.gif
Teksty sa losowe, kolory rowniez ;P

Myslalem , ze moze jest jakas funkcja do pobierania kolorow...

Hmm, nie rozumie....
Wyjasni dokladnie bo
  1. <?php
  2. $tekst = &#092;"Tekst w kolorze czerownym\";
  3. ?>

bedzie takiego koloru w jakim wysietli go klient(aplikacja przegladarka konsola etc.)
Chyba ze go formatujesz html'em/css albo cos takiego wtedy da sie wydobyc.

Opisz dokladnie co chciales osiagnac.
Ociu
hm... BBCode ?
Rastman
jesli masz w kodzie coś mniej więcej:

Kod
$kod="<div style=\" color:\"#ffffff\">cxz</div> ";

to wystarczy wydobyć podciąg 7elementów począwszy od #
SNC
Cytat(hwao)
Opisz dokladnie co chciales osiagnac.

Dokladnie chodzi o to, ze pobieram tekst z innego serwera, jest on w losowych kolorach. I chce tym samym koloroem cos dopisac. Nie pytajcie po co i dlaczego tongue.gif

Cytat(ociu)
hm... BBCode ?

Mozesz przyblizyc jak to sobie wyobrazasz? smile.gif

Cytat(Rastman)
jesli masz w kodzie coś mniej więcej:

Nie, nie mam zadnych danych na temat koloru. Tylko txt :]

Btw. Nie wierze, ze nie ma takiej funkcji jaknp. GetColorFromTxt() laugh.gif
hwao
Cytat(SNC @ 2005-05-22 14:19:04)
Btw. Nie wierze, ze nie ma takiej funkcji jaknp. GetColorFromTxt() laugh.gif

to uwiez..........................................................................

Nie da sie nadac ciagowi znakow KOLORu - powtarzam : ciag znakow sam w sobie NIE Ma koloru.

Musi on zostac zdewiniowany przy pomocu jakiejs skaldni..... tak aby klient(aplikacja) mogla rozpoznac jaki to jest.

pokaz tego linka to na 100% cos czuje jest html/css...

wyraz sie tongue.gif
SNC
Cytat(hwao @ 2005-05-22 12:24:12)
Cytat(SNC @ 2005-05-22 14:19:04)
Btw. Nie wierze, ze nie ma takiej funkcji jaknp. GetColorFromTxt()  laugh.gif

to uwiez..........................................................................

Nie da sie nadac ciagowi znakow KOLORu - powtarzam : ciag znakow sam w sobie NIE Ma koloru.

Musi on zostac zdewiniowany przy pomocu jakiejs skaldni..... tak aby klient(aplikacja) mogla rozpoznac jaki to jest.

pokaz tego linka to na 100% cos czuje jest html/css...

wyraz sie tongue.gif

W sumie masz racje... Poddaje sie smile.gif Tlumacze dokladnie o co chodzi :roll2:

Na jednym serwerze jest forum phpBB, a na drugim serwis. I dokladnie chodzi o to , zeby pobrac kolory rang smile.gif Nazwy rang oraz kolor rangi udalo sie pobrac, ale ja bym jesczze chcial pokolorowac tym samym kolorem nicka smile.gif

Nie bijcie laugh.gif

Pozdr.
dr_bonzo
Kolor tekstu jest okreslony w tagu, wewnatrz ktorego znajduje sie ten tekst. A kolor moze byc okreslony w tym tagu, lub w jakims nadrzednym (dziedziczenie). Sprawa bedzie prostsza gdy styl bedzie zdefiniowany bezposrednio w htmlu, a ciekawie zacznie sie gdy bedzie do tego html dolaczony arkusz styli + wielokrotne nadpisywanie kolorow przez podrzedne/zagniezdzone tagi smile.gif/
SNC
Cytat(dr_bonzo @ 2005-05-22 13:27:24)
Kolor tekstu jest okreslony w tagu, wewnatrz ktorego znajduje sie ten tekst. A kolor moze byc okreslony w tym tagu, lub w jakims nadrzednym (dziedziczenie). Sprawa bedzie prostsza gdy styl bedzie zdefiniowany bezposrednio w htmlu, a ciekawie zacznie sie gdy bedzie do tego html dolaczony arkusz styli + wielokrotne nadpisywanie kolorow przez podrzedne/zagniezdzone tagi smile.gif/

Oj powialo groza... biggrin.gif

Ps. Kolor czcionki znajduje sie w bazie danych, i chyba pozostalo mi sie zadowolic ta opcja sad.gif No trudno...

Dzieki wszystkim, oraz przepraszam za strate czasu smile.gif
dr_bonzo
Cytat
Nazwy rang oraz kolor rangi udalo sie pobrac, ale ja bym jesczze chcial pokolorowac tym samym kolorem nicka smile.gif

No to w czym problem? Masz kolor to go uzywasz:

1. <?php
  2. $print( '<span style=\"color: ' . $color . ';\" >nick</span>' );
  3. ?>

O to chodzilo?
SNC
Hm.. No wlasnie w tym problem, ze nie mam podanego koloru jak na tacy smile.gif

Ale juz sobie pobiore kolorek z bazy, bedzie troche dluzej wykonywalo, ale cos za cos smile.gif

Ps. Dzieki wszystkim za pomoc smile.gif
dr_bonzo
Hehe, nie mozna bylo tak od razu zrobic smile.gif, najprostsze rozwiazanie -- niezalezne od kodu html+css strony. MOze nawet nie najwolniejsze.
SNC
Moze i byloby najlatwiejsze, gdyby nie fakt, ze baza znajduje sie na innym serwerze smile.gif

Pozdr.
dr_bonzo
Masz dostep do bazy na tamtym serwerze? To utworz tam skrypt ktory wypisze ci potrzebne kolory (np w formacie .ini) -> wczytujesz to fopen(), parsujesz i uzywasz.
SNC
Ok. Dzieki juz sobie poradze smile.gif
A Twoje rozwiazanie jest malo elastyczne, bo np. jak zmienie kolorek w bazie, to w pliku sie nie zmieni winksmiley.jpg

Ps. To forum coraz bardziej mi sie podoba smile.gif Pomagacie do samiutkiego konca smile.gif
dr_bonzo
Chodzilo mi o cos takiego: na tamtym serwerze tworzysz skrypt, ktory pobiera kolory z bazy danych i wyswietla je -- ty pobierasz (innym skryptem na drugim serwerze) to co on wyswietli i wyciagasz z tego potrzebne wartosci kolorow.

Oczywiscie mozesz pobierac te dane powiedzmy raz na godzine/dobe (cachowac je) zeby to w miare szybko chodzilo.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.