Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z polskimi znakami z PHP do Flasha
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rooball
Witam mam frmularz e-mail w flashu który przesyła dane wpisane w pola Imput TXT i wysyła ja pod wskazany adres, jesli operacja zakończy się sukcesem z pliku php jest wysyłany do "dynamicznego pola TXT w flashu" komunikat: PLIK ZOSTAŁ WYSŁANY POPRAWNIE...
mam problem z polskimi znakami okno w flashu jest dobrze skonfigurowane i obsługuję polskie znaki, wiem że to kwestia kodowania, tylko nie wiem co trzeba wpisac w skrypt php że to działało jak trzeba.

Jesli ktos bedzie w stanie, to prosze o pomoc,
pozdro..
strife
Wyślij nagłówek z odpowiednim kodowaniem, i pisz w standardzie ISO-8859-2...

1. <?php
  2.  
  3. header(&#092;"Content-Type: text/html; charset=ISO-8859-2\");
  4.  
  5. ?>
rooball
testuje i dupa chyba że ja to jakos zle wpisuje.. raczej zielony jestem w temacie php ..exclamation.gif
hwao
To nie wina php tylko flasha - z tego co pamietam nie obsluguje ogonkow! biggrin.gif
nawet na jakiejs stronie byla petycja w tej sprawie winksmiley.jpg
Moze to da sie jakos rozwiazac ale pewnie po stronie flasha:)
rooball
no nie do konca, bo komunikaty do tego samego okna w flashu wyswietlaja polskie znaki, a komunikat zapisany w pliku php juz jest bez polskich znaków. Flash obsluguje polskie znaki!
Pepis
Flash 6.0 używa standardu ASCI do kodowania znaków. W wersji 7.0 ASCI zostało zastąpione UNICODE więc to nie wina php.

Przed wysłaniem danych użyj funckji escape( string ), a przy odbiorze unescape( string ). Zamienia ona wszystkie ogonki na znaczki html i odwrotnie.

Powodzenia,
Pepis, http://www.pepis.prv.pl
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.