_Cartman
7.06.2005, 16:01:20
W jaki sposób mam skonfigurowac domene, jesli chce ze swojego komputera strone udostepnic w internecie? np zeby strona chodziła na prv.pl? nadmienie, ze jestem w lanie.
dr_bonzo
7.06.2005, 16:15:58
OMG: Przeszukales forum, internet? Bylo wiele razy -- idz pogadaj z adminem.
cupone
30.12.2007, 19:03:17
witam 2tejszych, szperaniem sie zajmowałem i nie moge poradzic z podobnym tematem sobie,
mam zinstalowane wszycho na lokalu, serwis łazi, aczkolwiem szukam jak i kolega wyżej, kogos kto mógłby poprowadzić konkretnie lub podac namiar pożadny na link ? czy cokolwiek, co pomogło by mi :
sewis udostępnic na zawnątrz, aczkolwiek internecik czerpe z RADIA <1mb>
BARDZO PROSZE O KONKRETY..
<w razie potrzeby podam szczegóły>
witam 2tejszych, szperaniem sie zajmowałem i nie moge poradzic z podobnym tematem sobie,
mam zinstalowane wszycho na lokalu, serwis łazi, aczkolwiem szukam jak i kolega wyżej, kogos kto mógłby poprowadzić konkretnie lub podac namiar pożadny na link ? czy cokolwiek, co pomogło by mi :
Jacekalex
2.01.2008, 21:26:11
Proste jak konstrukcja cepa:
NA routerze (lub serwerze łączącym sieć LAN z internetem musi być włączony forward na twój IP w sieci wewnętrznej:
Jeśli pośredniczy serwer z Linuxem - można to zaprogramować wkomendą do iptables - na kilka sposobów. Routery Cisco, l(Linksys), Dlink i innych producentów również mają funkcję przekierowania (forwardu) wywołań na adres sieci wewnętrznej.
Jeśli masz stały numer IP (po każdym włączeniu konputera jest taki sam - np. www.showmyip.com) - wystarczy otworzyć port na firewallu i powinno śmigać bez problemu.
Jeśli masz dynamiczny IP (inny po każdym włączeniu kompa) - potrzebujesz skorzystać z serwisu dyn.dns
To by było na tyle.
Pozdrawiam i Dosiego Roku.
maryaan
2.01.2008, 22:18:59
Cytat(cupone @ 30.12.2007, 19:03:17 )

heh to chyba noworoczny zart, zarejestruj sie na jakims darmowym hostingu (np yoyo.pl) i bedziesz mial serwer 100x lepszy od tego Twojego domowego pseudoserwera na radiowce :]