Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Funkcja
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kanji
Siemka jak zwykle mam proste pytanie dla masta rzeźników z php i SQL smile.gif mam nadzieje że mi pomożecie.
Najpierw przyjżyjcie się kodowi:
  1. <?
  2. header(&#092;"Content-Type: text/html; charset=ISO-8859-2\")
  3. function skroc_dane($text)
  4. {
  5.  if(strlen($text)>40)
  6.  return substr($text, 0, strrpos(substr($text,0,40),&#092;"\")).' ...';
  7.  else return $text;
  8. }
  9. mysql_connect(&#092;"127.0.0.1\",\"root\",\"krasnal\");
  10.  
  11. $zapytanie = &#092;"SELECT * FROM nier\";
  12. $wykonaj = mysql_query($zapytanie);
  13. while($wiersz = mysql_fetch_array($wykonaj))
  14. {
  15.  echo&#092;"<table border=\"0\" width=\"100%\" cellspacing=\"0\" cellpadding=\"0\">
  16. <tr>
  17. <td width=&#092;"100%\" colspan=\"5\" align=\"center\" bgcolor=\"#C0C0C0\"><b><font size=\"4\" face=\"Lucida Console\" color=\"#FFFFFF\">\".$wiersz['rof'].\" - \".$wiersz['charof'].\"</font></b></td>
  18. </tr>
  19. <tr>
  20. <td width=&#092;"20%\" rowspan=\"3\">
  21. <p align=&#092;"center\">TUTAJ FOTKA</td>
  22. <td width=&#092;"11%\"><b><font face=\"Lucida Console\" size=\"2\">Nr.Oferty</font></b></td>
  23. <td width=&#092;"29%\"><font face=\"Lucida Console\" size=\"2\">\".$wiersz['id'].\"</font></td>
  24. <td width=&#092;"8%\"><b><font face=\"Lucida Console\" size=\"2\">CENA:</font></b></td>
  25. <td width=&#092;"32%\"><font face=\"Lucida Console\" size=\"2\">\".$wiersz['cena'].\"</font></td>
  26. </tr>
  27. <tr>
  28. <td width=&#092;"11%\"><b><font face=\"Lucida Console\" size=\"2\">Pow.:</font></b></td>
  29. <td width=&#092;"29%\"><font face=\"Lucida Console\" size=\"2\">\".$wiersz['pow'].\"</font></td>
  30. <td width=&#092;"8%\"><b><font face=\"Lucida Console\" size=\"2\">LOK.:</font></b></td>
  31. <td width=&#092;"32%\"><font face=\"Lucida Console\" size=\"2\">\".$wiersz['miasto'].\" - \".$wiersz['lok'].\"</font></td>
  32. </tr>
  33. <tr>
  34. <td width=&#092;"11%\"><b><font face=\"Lucida Console\" size=\"2\">Ilość pokoi</font></b></td>
  35. <td width=&#092;"29%\"><font face=\"Lucida Console\" size=\"2\">\".$wiersz['ipok'].\"</font></td>
  36. <td width=&#092;"8%\"><b><font face=\"Lucida Console\" size=\"2\">OPIS:</font></b></td>
  37. <td width=&#092;"32%\"><font face=\"Lucida Console\" size=\"2\">\"skroc_dane(($wiersz['opis']));\"</font></td>
  38. </tr>
  39. </table><br><br>&#092;";
  40.  
  41. }
  42. ?>

A porblem jest taki że php zwraca mi błąd przy wywoływaniu funcki, pls pomóżcie.
Aha i jeszcze jednego pytanie odnośnie funkcji czy może być tak:
  1. <?php
  2.  
  3. function skroc_dane($text)
  4. {
  5.  if(strlen($text)>40)
  6.  return substr($text, 0, strrpos(substr($text,0,40),&#092;"\")).'<a href=\"jakia.php\"> ...';
  7.  else return $text;
  8. }
  9.  
  10. ?>

czy to zadziała smile.gif Narazie się nie dowiem bo zwraca mi błąd sad.gif
Z góry thx za pomoc
nospor
kolego, ułatw życie i sobie i iinym i jeśli php zwraca ci bŁąd, to go podaj, żebysmy i my wiedzieli co to za błąd. magików tu nie ma i z mysli nikt nie czyta. No i przy wywoalniu jakiej funkcji ten bŁąd jest zwracany?

edit:
blad ci zwraca bo masz:
size=\"2\">"skroc_dane(($wiersz['opis']));"</font></td>
a powinno byc:
size=\"2\">".skroc_dane($wiersz['opis'])."</font></td>
kanji
Dzięki przecierz widzisz, że jestem noob smile.gif C umiem ale tu nie wiem jak się zachowuje smile.gif dlatego się uczę snitch.gif
Thx za pomoc smile.gif
nospor
A możesz se być nawet największym noobem na świecie, ale czytać chyba umiesz? Jak tak poczytaj se regulamin, w któym pisze aby podawać błędy jakie zgŁasza php. A nawet jak czytać nie umiesz, to chyba o wiele łatwiej jest zdiagnozować problem jeśli się wie gdzie szukać. Mogłeś wpaść na to że dobrze by było podać komunikat błędu.
Czy jak idziesz do lekarza z bólem głowy, to mówisz mu tylko że cię boli. A lekasz zaczyna od kolana badać, bo nie wie co boli? Zastanów się nad tym i nie wykręcaj sie noobem.

A skoro jesteś poczatkujący to najpierw poucz się podstaw php (w twoim przypadku szczegolnie zwróc uwage na lączenie stringów)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.