Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przekierowanie na serwerze w zależności od domeny
Forum PHP.pl > Forum > PHP
CED
Witajcie!
Mam ogromnego problema, bardzoporszęo pomoc!!!
Na moim serverku wirtualnym są 3 domeny, przez które mogę wejśc na niego. Musze napisać skrypt który wykryje przy użyciu jakiej domeny weszło się na server i przekieruje w zależności od użytego adresu (wybranej domeny) na odpowiednia podstronę! Prubowałem już robić to na kilka sposobów ale cóz, jestem cienki i nei poyrafię! Problem dla mnie bardoz wazny pliz o pomoc!!!!

dajmy na to moj server nazywa się www.server.pl i mam przypisane dwie domeny domena.pl i domena.com.pl
chcę aby po wpisaniu w przeglaarce www.domena.pl nastapiło przekierwoanie na www.server.pl/servis1
a po www.domena.com.pl na www.server.pl/servis2

CZy to jest w oglole do zrobienia?! Bardzo poszę o POMOC!
z góry Dzięki!
nerka :arrow:

__
Temat postu zmoderowany (scanner)
spenalzo
Może zmienna $REQUEST_URI? Wyszukaj nazwę domeny czy jakoś tak. Nie wiem, może się myle.
SonGoace
Uzyj tej funkcji $HTTP_HOST.

np.
[php:1:7234221b6f]<?php
$url=$HTTP_HOST;
if($url=="domena.pl") include("serwis1.php");
if($url=="domena.com.pl") include("serwis2.php");

?>[/php:1:7234221b6f]

Moze wygląda to lamersko ale powinno zadziałać smile.gif (tak przynajmniej mi sie wydaje)
Natomiast to:

[php:1:7234221b6f]<?php

$url = sprintf("%s%s%s","http://",$HTTP_HOST,$REQUEST_URI);
echo "$url";

?>[/php:1:7234221b6f]
wykrywa cały adres, począwszy od http:// skonczywszy na parametrach podawanych w adresie smile.gif
CED
JESZCZE rAZ wielkie dzięki!!!
[fisher]
Cytat
dajmy na to moj server nazywa się www.server.pl i mam przypisane dwie domeny domena.pl i domena.com.pl
chcę aby po wpisaniu w przeglaarce www.domena.pl nastapiło przekierwoanie na www.server.pl/servis1
a po www.domena.com.pl na www.server.pl/servis2

CZy to jest w oglole do zrobienia?! Bardzo poszę o POMOC!

ja bym postawil dwa dodatkowe virtualhosty apachowe

w zaleznosci od nazwy vhosta (domena.pl lub domena.com.pl) przenosilbym do odpowiedniego katalogu z DocumentRoot

jesli to Twoj serwer to spokojnie mozesz przekonfigurowac apache'a w ten sposob
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.