Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Terminarz
Forum PHP.pl > Forum > PHP
beeper
Gdzię mogę znaleźć informacje jak zrobic terminarz w php.
Chodzi mi o to ze wchodzi użytkownik na strone, ma przed soba tygodniowy plan. Każdy dzien jest podzielony na godziny i moze wpisywać jakis tekst w stylu spokanie czy cos.
Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam
tiraeth
Chcesz zrobić terminarz powiadasz?? Hmmm.. proponuję najpierw zastanowić się nad bazą danych... trzymaj to:

Kod
+ terminarz:
    - terminarzid              / identyfikator
    - terminarz_hour           / data (format: ddmmyyyyhh)
    - terminarz_note           / tresc notatki
    - terminarz_uid            / numer uzytkownika
    - terminarz_active         / 1 lub 0 (aktywny lub nieaktywny)
    - terminarz_send           / 1 lub 0 (wysylanie przypomnienia na email)
+ users:
    - userid                   / identyfikator
    - password                 / haslo (zakodowane)
    - email                    / adres email

To jest taki mały zarys bazy danych smile.gif Oczywiście można zrobić inny... potem to już tylko front-end dla skryptu smile.gif
beeper
No wlasnie jezeli chodzi o baze to mam juz zarys co i jak. Tylko problem ze skryptem.
Moze troszke niedolkadnie opisalem problem. Chce zrobic cos w stylu rezerwacji sali na godziny. Tabela przedstawia biezacy tydzien i zalogowany uzytkownik w odpowiednich polach ma linki "Zarezerwuj". Jezeli godzina jest zarezerowana to link jest nieaktywny.
Pigula
to robisz znacznik w bazie. 1-wolna 0-zarezerwowna. a w kodzie sprawdzasz if'em i albo wyswietlasz linka ablo informacje o tym ze jest juz zarezerwowana. Tyle.
beeper
Ok. Ale nie bede tworzyl wpisow w bazie dla kazdej godziny w ciagu dnia bo to by bylo bezsensu. Chce zeb w bazie byly tylko te ktore sa zarezerwowane. A miejsca które sa wolne byly aktywne do rejerstracji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.