Cóż chce napisać CMS'a na własny użytek, dużo nad nim myślałem i chciałbym tutaj przedstawić swoje wizje. Jak wiadomo CMS ma być "elastyczny", czyli możemy z nim robić wszystko. Chodzi mi głównie o edycje działów etc. Wymyśliłem jak rozwiązać problem dołączania modułów, otóż podczas dodawania nowej sekcji (podstrony) administrator ma w panelu admina możliwość wyboru:
Stwórz treść jako:
-moduł
-treść
Oczywiście wszystko oparte o liste rozwijaną, następnie wybiera on rodzaj i poniżej ukazują się jego oczom opcje. Jeżeli wybrał edycje jako treśc to teraz musi wybrać moduł i jakieś dodatkowe opcje, jeżeli zaś wybrał treśc no to oczywiście formularz z textarea etc.
Tak wyglądało by dodawanie treści teraz przejdźmy głębiej do modułów. W moim założeniu ma być jeden katalog modules w którym umieszczone są katalogi z modułami np. mod_news etc. Co do instalacji, usuwania i najważniejszego elementu czyli wyświetlania modułów moja koncepcja jest taka:
Każdy dodatek musiałby posiadać pewną strukture plików np. plik install.php odpowiedzialny za instalacje modułu, plik delete za usuwanie i oczywiscie plik index.php odpowiedzialny za sam moduł. Drugim rozwiązaniem nad którym myślałem jest przechowywanie tych informacji w pliku XML gdzie poprostu byłyby znaczniki <plik_instlacyjny>zainstaluj_mnie.php</plik_instalacyjny>.
Co do warunków technicznych chciałbym to wszystko oprzeć o Smarty. Chodzi o łatwość w edytowaniu wyglądu. No oczywiście php + MySQL
Jak myślicie czy takie rozwiązania są dobre, czy jednak trzeba coś w nich zmienić ?
Pozdrawiam