Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: instalacja skryptow...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
waser
Co to oznacza :
"Ustawiamy chmod 777 do folderów:"
co to jest chmod 777?questionmark.gif rolleyes.gif
thomas2411
Jest to ustawienie atrybutów pliku: czytaj, zapisz, wykonaj.
pl2.php.net/chmod
waser
no spoko biggrin.gif tylko gdzie to sie tobi i poco blink.gif
Pigula
przez ftp'a wpisujesz z wiersza polecen chmod 777 nazwa_katalogu
a po co? to jest w manualu
a w manualu jest funkcja ktora zmienia prawa z poziomu skryptu
mdco
Jak używasz linuxa to: chmod [prawa] [nazwa_pliku]
A jak windowsa to poszukaj na google winksmiley.jpg
acztery
Jeżeli przez program windows comander to zaznacz plik lub folder (powinien zmienić kolor na czerowny) później wejdź do menu .. --> /plik/atrybuty --> i zazancz wszystkie pola lub wpisz wartość atrybutu w wymagane pole. i po kłopocie
tiraeth
Cytat
tylko gdzie to sie tobi i poco

Najlepiej wsadz komputer do mikrofalówki, ustaw czas na 7:77 i czekaj aż Ci się usmarzy, wtedy wszyscy będą do niego mieli dostęp smile.gif

A tak na poważnie, to przez php też możesz to zrobić:
  1. <?php
  2. chmod('nazwa_pliku.php', 0777); # Chmod 777
  3. ?>
zbig13
To ja może wytłumacze o co z tymi cyframi chodzi bo nie wszyscy muszą wiedzieć smile.gif
Odczytywanie: 4
Zapisywanie: 2
Uruchamianie: 1
i teraz tak, są trzy cyfry tak jak 3 grupy osób:
Właściciel, Grupa, Pozostali
np. Gdyby wszyscy mogli tylko odczytywać plik/katalog prawa dostępu wyglądałyby tak: 444. Bo właściciel - 4; grupa - 4 i pozostali - 4. Gdyby np. właściciel mógł odczytywać, zapisywać i uruchamiać, a reszta tylko odczytywać i zapisywać to prawa dostępu byłyby takie: 766, bo: właściciel - 4+2+1=7; grupa: 4+2=6; pozostali 4+2=6. Mam nadzieję, że wytłumaczyłem to dość jasno smile.gif
wolguy
Ja polecam FileZille do ustawiania chmo'dów, gdzie jest wszystko ładnie pokazane.
A pod Windowsem nie ma w ogóle tego, czyli 0 problemu.

Jak dla mnie to chmod jest niepotrzebne, bo użytkownik nie wrzuci przecież na serwer skryptu i nie zapisze czegoś do pliku.
Pigula
Cytat(wolguy @ 2005-07-17 22:03:57)
Jak dla mnie to chmod jest niepotrzebne, bo użytkownik nie wrzuci przecież na serwer skryptu i nie zapisze czegoś do pliku.

chyba jednak do czegos potrzebne skoro jest caly czas uzywane, prawda?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.