Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zawsze błąd
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Bajki
Witam
Ostatnio przy wszystkich skryptach php wyskakuje mi coś takiego :
Cytat
Warning: Unexpected character in input: '\' (ASCII=92) state=1 in /home/users/kosch/public_html/puszcza/in.php on line 2

Parse error: parse error, unexpected T_IF in /home/users/kosch/public_html/puszcza/in.php on line 3

Ale pomińmy to, żę dostaje go prawie zawsze kiedy mam ify...tak wygląda aktualny plik :
  1. <?
  2. if ($refid!==&#092;"\") {
  3.  
  4. //Polaczenie
  5. $connect=mysql_connect(&#092;"host\", \"user\", \"pass\");
  6. $db_sel=mysql_select_db(baza);
  7. //end
  8.  
  9. $dodanie = &#092;"UPDATE puszcza_soj_wr SET wejsc=wejsc++ WHERE id=$refid\";
  10. $dodanie_wyl=mysql_query($dodanie);
  11. echo('DOdano !!');
  12. }
  13. else {
  14. }
  15.  
  16. ?>

I pomińmy błędy w kodzie...ale oczywiście możecie o nich wspomnieć biggrin.gif

A tak na marginesie, to można robić inkrementacje w zapytaniu mysql ?
Fragment :
  1. <?php
  2. $dodanie = &#092;"UPDATE puszcza_soj_wr SET wejsc=wejsc++ WHERE id=$refid\";
  3. ?>
nospor
  1. <?php
  2.  
  3. $dodanie = &#092;"UPDATE puszcza_soj_wr SET wejsc=wejsc + 1 WHERE id=$refid\";
  4.  
  5. ?>
Bajki
Hmm dzięki biggrin.gif
Ale póki co nie moge sprawdzić czy działa bo dalej mam tamte błędy...jak znikną to powiem winksmiley.jpg

A tymczasem czekam na rozwiązanie głównego probelmu sad.gif
nospor
gdzieś czegoś nie zamykasz lub zamykasz za dużo. POkaz cały kod
Bajki
To jest cały kod sad.gif
bieniek
Najprawdopodobniej masz właczone magic_quotes_gpc On
spróbuj w if-ie użyć funkcji stripslashes()
Bajki
Tzn. co...ma być coś takiego :
  1. <?php
  2. if (stripslashes($refid!==&#092;"\")) {
  3. ?>

?

Bo jeśli tak to nie działa ;p
bieniek
No raczej nie, bardziej chodziło o:
  1. <?php
  2. if (stripslashes($refid)!==&#092;"\") {
  3. ?>
Bajki
;/
Kurcze, nie działa. mAle to jest dziwne bo mam też na serwerze inne skrypty php z if-ami i one normalnie działają...tylklo to mi się wali ;/
bieniek
Spróbuj wypisać tą zmienną np. var_dump(htmlspecjalchars($refid)) i zobacz czy nie ma tam żadnych znaków specjalnych. Skąd ta zmienna jest questionmark.gif (Formularz questionmark.gif)
Bajki
Nienie...ona jest podawana manualnie...ogólnie jest to taki jakby licznik klinięc...najpierw sprawdza czy jest zmienna $refid a jak jest to szuka wiersza (mysql) o podanym w zmiennej id i do wartości "pola" "wejsc" dodaje 1 a następnie przekierowywuje na jakąs tam strone (ale tego jeszcze w kodzie niema) ;p
mdco
Tu masz błąd
  1. <?php
  2.  
  3. $db_sel=mysql_select_db(baza);
  4.  
  5. ?>

baza - tu powinno być chyba $baza lub jakaś nazwa w postaci stringu winksmiley.jpg

i tu jeszcze:
  1. <?php
  2.  
  3. $dodanie = &#092;"UPDATE puszcza_soj_wr SET wejsc=wejsc++ WHERE id=$refid\";
  4.  
  5. ?>

użyj .... WHERE id='$refid'

A porównanie robi sie chyba tak
  1. <?php
  2.  
  3. if ($refid!=&#092;"\")
  4.  
  5. ?>

!=
Bajki
No nieeeeee

Dalej nie działa exclamation.gif aaevil.gif angrysmiley.gif

Kuurcze...ale to i tak chyba coś jest nie tak z tym ifem ;d
mdco
Musisz sprawdzić co jest w zmiennej $refid. U mnie ten kod działa.
Bajki
No i wszystko jasne...problem leżał w pliku, któego edytowałem. Zawsze korzystałęm z tego samego pliku tylko zmieniając jego nazwe oraz zawartość. A z tego co pamiętam utworzyłem go jako nowy dokument WordPad a nie tekstowy ;d Sorry i dzięki za pomoc winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.