Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Regexy zamiana linklu na inny link :(
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pieto
Witam, znow nie moge sobie poradzić z regexami może jakas podpowiedź ?
mam:

<a href="view.php?name=Grafika:Gogh3.jpg" class="internal" title="Słoneczniki (1887)">

i chcialbym zeby mi zamienialo na
<a href="view.php?name=$name" onclick="openImage(\'../data_pictures/_uploads_wiki_mini/Gogh3.jpg','Słoneczniki (1887)')">

zrobilem to tak ale cos nie chwyta sad.gif

php:
$stronawiki2[0]=preg_replace( '%<a href=\"view.php?name=Grafika:(.*?)%e', '"<a href=\"view.php?name=$title\" onclick=\"openImage(\'../data_pictures/_uploads_wiki_mini/$1\',\'$1\')\"<br>"', $stronawiki2[0] ); // <div id=\"img\" style=\"position:static; padding: 10px 0px 8px 10px;\">
crash
Zrobione, sprawdzone, działa:
  1. <?php
  2.  
  3. $t = '<a href=\"view.php?name=Grafika:Gogh3.jpg\" class=\"internal\" title=\"SĹ‚oneczniki (1887)\">';
  4.  
  5. echo preg_replace( '/<a href=\"view.php?name=Grafika:([^\"]+)\" class=\"internal\" title=\"([^\"]+)\">/i', '<a href=\"view.php?name='.$name.'\" onclick=\"openImage('../data_pictures/_upload_wiki_mini/1', '2')\">', $t );
  6. ?>
pieto
biggrin.gif super, dzieki dziala.

Mam jeszcze podobny problem winksmiley.jpg

Jak można by sprawdzić taki warunek:

jesli w $content występuje {| |} i w obrębie {| |} nie ma [[Image:

poki co wykreowalem takie cuś

if(strstr($content,'{|') {
Swiki($name);
}
- czyli jeszcze sprawdzenie czy jest (a w zasadzie czy nie ma winksmiley.jpg ) [[Image:

przykład
{| |[[Image:plik.jpg|135 px|thumb|Irysy]] jakis tekst |}
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.