Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Gdy online jest strona
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
Adik
Chodzi mi o to zeby strona sie pokazywala jak jest server wlaczony (krasnal) a gdy krasnal wylaczony to pokazaywal by sie tam jakis napis winksmiley.jpg

Jesli ktos cos wie na ten temat niech napisze biggrin.gif
Adik
Nie da jakos inaczej sie tego zrobic?

EDIT:
Jak najprosciej sprawdzic czy mam funkcje fsockopen questionmark.gif
bela
http://pl.php.net/function_exists
Adik
No dobra ale jak to w praktyce zrobic ?
Legro
  1. <?php
  2. if ( function_exists ('fsockopen')) {
  3.  echo &#092;"Tak<br />n\";
  4. } else {
  5.  echo &#092;"Nie\";
  6. }
  7. ?>
Adik
No i pokazalo NIE a wiec mozna zrobic to jakos inaczej ?
"Chodzi mi o to zeby strona sie pokazywala jak jest server wlaczony (krasnal) a gdy krasnal wylaczony to pokazaywal by sie tam jakis napis "
nospor
Chwilunia, ci chodzi o odwoływanie się do Twojego serwera, na którym jest Twoja strona? Jeżeli serwer jest wyłączony to za żadne skarby świata nie dobierzesz się do strony, która stoi na serwerze. Nie wygona się żaden skrypt php (tu aluzja do poprzedników), gdyż nie ma co go przetworzyć.
Gdy serwer wyłączony i gdy próbujesz się do niego dostać jest komunikat powiedzmy taki:
Cytat
Could not connect to remote server

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=33491

Czyli jeśli dobrze cię zrozumiałem (odpowiedziałeś tak na moje pytanie) odpowiedź brzmi: nie da sie.
sobstel
Cytat(Adik @ 2005-07-25 22:10:32)
Chodzi mi o to zeby strona sie pokazywala jak jest server wlaczony (krasnal) a gdy krasnal wylaczony to pokazaywal by sie tam jakis napis winksmiley.jpg

to tak jakbys podchodzil do wylaczonego komputera i windows mial ci wyswietlic napis ze komputer nie jest wlaczony.
Adik
Server www ma tam jakas strone index.php i jest ona podzielona na 2 czesci: czesc 1 i czesc 2 i teraz na dwojce maja pokazywac sie informacje z aaa.php ktory jest na komputerze 2 i jezeli strona jest dostepna to pokazuje sie zawartosc owej strony a gdy krasnal bedzie wylaczony bedzie pokazywal sie tam jakis komunikat

Komputer 2 ma krasnala i jest tam strona aaa.php

a server jest gdzie indziej

o takie cos chodzi
nospor
a, czyli źle cię początkowo zrozumiałem. Ale to nic biggrin.gif

Tu masz lekko przerobiony przykład z manuala. U mnie działa.
  1. <?php
  2.  
  3. $fp = fsockopen(&#092;"www.interia.pl\", 80, $errno, $errstr, 30);
  4. if (!$fp) {
  5.  echo &#092;"$errstr ($errno)<br />n serwer wylaczony\";
  6. } else {
  7. echo &#092;"tutaj treść aap.php\";
  8.  fclose($fp);
  9. }
  10.  
  11.  
  12. ?>
Adik
Cos nie dziala robie tak
Kod
<?php

$fp = fsockopen("strona.pl/lalala/aaa.php", 80, $errno, $errstr, 30);
if (!$fp) {
  echo "$errstr ($errno)<br />\n serwer wylaczony";
} else {
   echo "tutaj treść aap.php";
  fclose($fp);
}

?>

i wyskakuje cos takiego:
Kod
Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Nieznany host. in C:\Program Files\XXX\XXX\test.php on line 12

Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: unable to connect to strona.pl/lalala/aaa.php.php:80 (Unknown error) in C:\Program Files\XXX\XXX\test.php on line 12
(7)
serwer wylaczony

A i pytanie ma takie czy ja mam sam wpisac sobie ta zawartosc w tym skrypcie? bo mi chodzi zeby on pokazywal ja sam automatycznie bo ona moze sie zmieniac co kilka minut ..

I odraz spytam sie czy ktos zna darmowy server z opcja fsockopen 10-20MB z php?questionmark.gif?

Pozdro
revyag
Witam. Podłącze się pod temat bo mam podobny problem.
  1. <?php
  2. $fp = fsockopen(&#092;"www.nbp.pl\", 80, $errno, $errstr, 30);
  3.  
  4. if (!$fp) {
  5.  echo '$errstr ($errno)<br />';
  6. } else {
  7.  echo 'Ok. <br />';
  8.  fclose($fp);
  9. }
  10. ?>

Na localhoscie jest ok, ale jak przerzuce na serwer zewnętrzny to są błędy.
Kod
Warning: fsockopen(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Temporary failure in name resolution //tu sciezka do pliku
Warning: fsockopen(): unable to connect to www.nbp.pl:80 in //tu sciezka do pliku
Resource temporarily unavailable (11)

Na localhoście jest ok, więc problem tkwi pewnie w ustawieniach serwera, pytanie tylko których ? No i czy moge coś z tym zrobić nie mając dostępu do php.ini ?

--------------
Update:
Problem rozwiązałem wstawiając ip, zamiast nazy hosta.
Adik
a u mnie nie dziala ten sam blad co wyzej tylko ze ja dalem ip i nic;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.