wakaba
3.10.2005, 14:50:51
Mój problem jest następujący:
Moje dane zapisują się do pliku.txt i są oddzielane takim dziągiem znaków "|\|\". To jest system newsów i nie wiem jak uzyskać możliwość edycji poszczególnego newsa. Wiem że po wczytaniu danych funkcją file(), potem explode uzyskam tablice numeryczną ale jak za pomocą tego przejść do edycji poszczególnych pól tablicy?
Z góry dzięki.
najlepiej sobie zapisuj tablice przy pomocy
serialize" title="Zobacz w manualu php" target="_manual wtety nie ma problemow.
Co do... problemu:
Wybierasz linie (news'a) ktorego chcesz edytowac wrzucasz to do formularza (ciagle trzymasz id news'a - id newsa = nr lini w jakiej jest zapisany). Potem w formularzu zmieniasz skladasz info z $_POST w calosc, poczym zapisujesz to do pliku spowrotem (zastepujac podana linie - id news'a )
wewior
3.10.2005, 15:10:10
nie wiem czy dobrze cie rozumiem: chcesz pobrac danego newsa to formularza do edycji i potem go zapisac, tak? i o ktora czesc edycji ci chodzi o pobieranie konkretnej tablicy czy o zapisawanie jej pozniej do pliku?
wakaba
3.10.2005, 15:16:21
Chodzi mi o wybranie jednego newsa z tablicy do formularza i zapisanie go spowrotem. Jeżeli można to prosze o gotowy kod
OTO PLIK dodaj.php
<?php
$tresc = $_POST["tresc"];
$tytul = $_POST["tytul"];
$zrodlo = "baza.inc";
$data = date('Y-m-d');
$fp = fopen($zrodlo,"r+");
$stareDane = fread($fp, filesize('baza.inc'));
fclose($fp);
$wszystko = "<center><table border=1 cellspacing=0 cellpadding=0 border=0 width=400><tr><td>$tytul</td></tr><tr><td>$wstep</td></tr><tr><td>$tresc</td></tr><tr><td>dodano: $data</td></tr></table></center>";
$wszystko .= $stareDane;
$fp = fopen('baza.inc', 'w');
fwrite($fp, $wszystko);
fclose($fp);
echo "<font size=-2 face=verdana color=black><b>ZAPISANO NEWSA </b></font>";
echo "<a href=pokaz.php class=lnk>Zobacz Newsy</a>";
?>
POTRZEBUJE PLIKU edycja.php, W KTÓRYM WYSWIETLĄ SI WSZYSTKIE NEWSY Z PRZYCISKIEM EDYCJA OBOK KAŻDEGO Z NICH. KIEDY NACISN PRZYCISK EDYCJA NP. OBOK DRUGIEGO NEWSA MA SI OTWIERAĆ FORMULARZ DO JEGO EDYCJI, PROSZE HELP ME BO NIE WIEM JUŻ JAK TO ZROBIĆ.