Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zmienne w funkcjach z includowanych plikow
Forum PHP.pl > Forum > PHP
konstruktor
Hej ho,

Pytanie brzmi:

Jak w funkcjach znajdujacych sie w includowanych plikach odwolywac sie do zmiennych np. post albo sesyjnych?

Inaczej mowiac:
- strona.php - tutaj mam przekazane z formularza zmienne (np. post)
- funkcje.php - ten plik includuje do strona.php; tutaj w funkcji chcialbym sprawdzic jakis warunek dla zmiennych ze strona.php

przykladowa zawartosc plikow:
strona.php
  1. <?php
  2. include("funkcje.php");
  3. wypisz();
  4. ?>

funkcje.php
  1. <?php
  2. function wypisz() {
  3. if (isset($HTTP_POST_VARS['zmienna_post'])) {
  4. $zm_p = $HTTP_POST_VARS['zmienna_post'];
  5. print "Zmienna post ma wartosc: $zm_p";
  6. }
  7. }
  8. ?>
Pigula
tak nie rozumiem o co ci chodzi??
jak uzywasz include to poprostu wklejasz zawartosc pliku funkcje.php do strona.php czyli robisz tak jak napisales. ewentualnie mozesz przypisac zmienna post w pliku strona.php i wywolujesz funkcje z parametrem.
konstruktor
Pigula - dzieki za odpowiedz
Chodzi o to, ze tak jak napisalem wyzej nie dziala. Nic nie wypisuje.
Twoj sposob przekazywania przez parametr oczywiscie dziala.
Interesuje mnie czy w pliku funkcje.php moge korzystac, ze zmiennych sesji lub post, bo jakos mi to nie wychodzi.
M4chu
Jasne, że możesz z nich kożystać, bo są to zmienne superglobalne - po prostu inaczej je się wywołuje: $_GET, $_POST, $_COOKIE, $_SESSION.
konstruktor
M4chu - dzieki, dziala

Wczesniej myslalem, ze $_POST to skrot od $HTTP_POST_VARS i nie ma miedzy nimi takiej roznicy...
Lars
Cytat(konstruktor @ 2005-10-15 15:49:47)
M4chu - dzieki, dziala

Wczesniej myslalem, ze $_POST to skrot od $HTTP_POST_VARS i nie ma miedzy nimi takiej roznicy...

$_HTTP_POST_VARS - php3 tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.