Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bład linku czy kodu ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Sutek
Witam otóż mam taki problem...Kupiłem sobie książeczke php kompedium wiedzy...Uczyłem się uczyłem i jeszcze raz uczyłem się.Postanowiłem coś powoli zacząć klepać.Udało mi się pare skrypcików napisać ,przeszedłem do zaawansowanych przykładów i stanełem.Chodzi o to ,że nie wchodzi mi do linku pełny tekst.To znaczy przeładowuje sie strona i nic więcej.A według autora powinnien pokazać mi się pełny tekst.Proszę o pomoc

1. <?php
  2.  
  3. include( "./header_2.html" ); include( "./db_mysql.inc" );
  4. // tworzenie klasy news_db class służące do odczytu wiadomości
  5. class news_db extends DB_Sql
  6. {
  7. var $Host = "localhost";
  8. var $Database = "news_db";
  9. var $User = "root";
  10. var $Password = "krasnal"; }
  11. // Tworzenie obiektu klasy news_db i odczytanie wiadomości
  12. $aDB = new news_db;
  13. $aDB->query( "select * from news order by news_id desc limit 5" );
  14. while( $aDB->next_record() )
  15. {
  16. $aNewsID = $aDB->f( "news_id" );
  17. $aAuthor  = $aDB->f( "author" );
  18. $aTitle  = $aDB->f( "title" );
  19. $aSynopsis = $aDB->f( "synopsis" );
  20. print( "<h2>$aTitle</h2>" ); print( "<h4>autor: $aAuthor</h4>" ); print( "<p>$aSynopsis</p>" );
  21. print( "<a href="full_story.phtml?news_id=$aNewsID">pełny tekst...</a>" ); print ( "<br><br><hr>" ) ; }
  22. include( "./footer_2.html" ); ?>
yivan
Z tego co bym zgadł o co Ci chodzi to w tym skrypcie co zaprezentowałeś odczytujesz praktycznie tylko tytuły wiadomości, a nie same wiadomości.

Imho powyższy skrypt robi to co powinien robić, ale problem tkwi raczej w pliku full_story.phtml?news_id=$aNewsID i raczej powinienes tamten pokazać a nie ten co pokazałeś. Być może full_story.phtml jest poprostu pusty i nic nie robi...
Sutek
  1. <?php
  2. full_story.phtml?news_id=2
  3. ?>

Ma mi ,tylko i wyłącznie pokazać news'a 2 ,a nie całą stronę.... I w tym tkwi ból
yivan
ten plik co umieściłeś w 1szym poście to full_story.phtml ?
Sutek
Widze ,że niewszyscy mnie zrozumieli.Wyjaśnie jeszcze raz .Chodzi mi o to ,by po kliknieciu na pełny news drugi.Pokazywał mi się ,tylko news 2.A nie wszystkie.,,Chcem ,zeby tak to było jak w systemie news'ów ,czyli chcem dodać komentarz do newsa 1 klikam w skomentuj pokazuje mi się news 1 i do niego na dole komentarze''

Edit2

Lepiej wytłumacze...Chodzi mi o to ,by naprzykład przy newsie 1 ,był link <a href="blabla?id=1</a> Klikam i odpala mi się na oddzielnej stronie news 1.Próbowałem z warunkiem WHERE id=1($id+1).Ale jakoś nie wychodzi mi to...Może ktoś mi z tym pomóc

Nikt nie umie pomóc ? Czy poprostu nikomu się niechce ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.