Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: konfiguracja php dla funkcji MAIL()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
azbestian
Witam wszystkich! prosze o pomoc!
  1. <?php
  2.  
  3.  $email2 = "mail@gazeta.pl";
  4. $tamat = "temat";
  5. $tresc = "tresc";
  6. $error = mail($email2, $tamat, $tresc, "FROM: mail@o2.pl");
  7. if ($error) {echo "<br>Poszło<br>";} else {echo "<br> Nie poszło: ".$error."<br>";}
  8.  
  9. ?>

poprawiam
---
nospor

Jest to jak widać kawałek kodu do wysyłania meila, tylko że to mi nie działa, meil nie jest wysyłany, wydaje mi sie że jest chyba wina konfiguracji php na serwerze na którym są pliki.

Jestem wdzięczny za wszelkie sugestie, przekopałem się przez wiele grubych książek i nigdzie o tym nie jest napisane!
yalus
a czy ten serwer jest u ciebie w domu czy masz gdzies wykupione miejsce?

bo jezeli jest u ciebie w domu (serwer - twoj komputer z zainstalowanym serwerem http, np Apache) to musisz sie upewnic, ze na tym samym kompie znajduje sie zainstalowany serwer SMTP (jakikolwiek) i oprocz tego powinienes ustawic zmienne w pliku php.ini w czesci Module Setings, dokladnie: mail function na:
SMTP=localhost
smtp_port=25
sendmail_from=twoja@nazwa.pl

zazwyczaj sa to ustawienia domyślne podzczas instalacji php

powinno dzialac,

a jezeli masz wykupione miejsce u provajdera to upewnij sie ze masz dostep do wszystkich funkcji php

gudlak

pozdrawiam yalus
azbestian
Wielkie dzięki!
Serwer mam u siebie w domq na Apache-u. Tak się jeszcze zastanawiam czy można użyć innego już istniejącego serwera SMTP i jak rozwiązać problem uwierzytelniania?
Guest
bez problemu mozesz zainstalowac sobie wlasny serwer i pozbyc sie wszystkich problemow z uwierzytelnianiem.
ja osobiscie urzywam bardzo prostego serwera (bez zbędnych pierduł): QK SMTP Server ktorego mozesz pobrac z tej strony obsluga sprowadz sie jedynie do klikniecia w przycisk start, nie jest zły - polecam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.