Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zmienić chmod folderu, pliku utworzonego przez
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
domator
Jka zmienic chmod pliku, folderu utworzonego przez skrypt php. W TC nie da rady, a wy napewno wiecie jak biggrin.gif

Pozdrawiam cool.gif
mike
Jakbyś nie był leniem to też byś wiedział:
chmod()
NetJaro
Skoro w TC nie da rady, to najwidoczniej system to Windows. Wtedy przez php też się nie da smile.gif
domator
Użyłem tego:

<?php
chmod("/somedir/somefile", 0755);
?>

i działa. Tylko jak zrobić tak aby wszystkie foldery odrazu zrobiło abym nie musiał pokolei wbijac i nazw

Dzięki
Pigula
poprostu zapisujesz do tablicy cala zawatosc tablicy i w petli zmieniasz mu prawa po koleji dla kazdego elementu tablicy. gorzej wyglada jak masz katalogi zagniezdzone wtedy to chyba bedzie trzeba ta funkcjie wywolywac rekurencyjnie ale nie jestem pewien.
domator
a mogłbys mi napisać kod. Jestem cieńki w te klocki, a naprawde jest mi to potzrebne

Z gory dzięki
lukir
To trochę bez sensu - musisz próbowac coś pisac sam w php, jeżeli wszystko będą Ci pisac inni, to nigdy nie poradzisz sobie z nowymi problemami. Za łatwo się poddajesz.

Ale skrypcik mogę napisac tongue.gif :
  1. <?php
  2.  
  3. function ChangeChmod($start_path, $new_chmod) {
  4. //inicjowanie funkcji
  5. $handle = opendir($start_path);
  6. $i=1;
  7.  
  8. if($handle === true) {
  9.  
  10. while (false !== ($file = readdir($handle))) {
  11. chmod($file, $new_chmod); //czy to plik, czy katalog, zostaną zmienione prawa dostępu
  12.  
  13. if(is_dir($file)) {
  14. ChangeChmod($file, $new_chmod); //jeżeli to katalog, wywołaj funkcję jeszcze raz, celem zmiany praw plików wewnątr
    z katalogu
  15. }
  16. ++$i;
  17.  }
  18. }
  19.  
  20. closedir($handle);
  21. return $i;
  22. }
  23.  
  24.  
  25. echo(ChangeChmod("/katalog/", 0755));
  26. /*zmieni chmoda wszystkim folderom i plikom w katalogu "katalog", włącznie z nim oraz
  27. poda liczbę zmodyfikowanych plków/katalogów.*/
  28. ?>

Nie wiem czy wszystko będzie O.K - > sprawdź sam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.