Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Select i obiekty w formularzu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ryszard F
Witam wszystkich obecnych
Mam następujący problem . Do tworzenia formularza wykorzystuję klasę która wynik zapytania Select zwraca jako obiekt . Klasa nie jest mojego autorstwa . Działa poprawnie ale nie ma wszystkich potrzebnych mi funkcji więc staram się ją na własny użytek rozbudowywać . I tu mam pytania - czy ktoś z Was spotkał się z możliwością uzyskania informacji o nazwach pól i możliwości wpisania ich do wyniku zapytania bez pracowitego wpisywania $obj->nazwa pola co przy duzych tabelach jest uciążliwe.
tak wygląda fragment klasy odpowiadający za polecenie SELECT
  1. <?php
  2.  
  3.  IF(ereg('SELECT', $query))
  4.   
  5.       {
  6.   
  7.        Brak pliku cache, query, return i zapisać
  8.   
  9.       db::connect();
  10.   
  11.       $this->make = mysql_query($query);
  12.   
  13.       IF (mysql_errno())
  14.   
  15.       {
  16.   
  17.       die("".mysql_error()."");
  18.   
  19.       }
  20.   
  21.       while ($row = mysql_fetch_object($this->make))
  22.   
  23.       {
  24.   
  25.       $this->result[] = $row;
  26.       
  27.   
  28.       }
  29.   
  30.       mysql_free_result($this->make);
  31.   
  32.       return $this->result;
  33.   
  34.       }
  35.  
  36.  
  37. ?>

Pozdrawiam
Ryszard F

poprawiam
---
nospor
Ociu
Teraz czy dobrze zrozumiałem.

Chcesz z kodu:
  1. SELECT ble, bla, blu
  2. FROM argh

Chcesz wyciągnąć nazwy pól, z których pobieranych są dane ? Czyli ble, bla, blu.

Jeżeli o to chodzi, to widać, że polecenie ma spacje.

Traktujesz go explode" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, aby wyemilinować przecinki dajesz str_replace" title="Zobacz w manualu php" target="_manual i po krzyku.
pozdrawiam
Ryszard F
Niestety nie jest to takie proste . W przypadku kiedy jest znana lista pól to problem jest nieduży. Ale w zamiarze jest to fragment klasy więc musi pasować do wielu róznych przypadków w tym i SELECT * kiedy nie możemy z góry założyć jak poszczególne pola będą nazywały . Innymi słowy chodzi o mechanizm uniwersalny pasujący do róznych zapytań. W przypadku korzystania z mysql-fetch-object
wykorzystanie w prosty sposób mysql-field-names jest chyba niemożliwe a przynajmniej nigdzie nie znalazłem sposobu jego wykorzystania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.