galeria ma mozliwosc komentowania zdjec. komentarze te sa zapisywane w plikach textowych(nazwa zdjecia.txt) i karzdy komentarz jest oddzielony (w pliku) od siebie znakiem "|" i "\n" napisalem funkcje która (tak mi sie wydaje) ma za zadanie zliczanie komentarzy;
zresztą prubowalem ja na wiele sposobów file(), ereg, strstr itd...
<?php function sprawdzKomentarz($plik){ if (!$plik){ chmod($zdjecia[$_GET['nr']].".txt", 666); if ($wiersz !== ''){ $po = split($plik,"|"); /*co tu mam urzyć??: split, explode, preg_match ereg a morze jeszcze czegoś innego*/ } } } if ($wiersz !== ''){ } } } #no i tutaj wypisuje mi (narazie bo bedzie zwracac) liczbe policzonych komentarzy } ?>
komentarze zapisuje w pliku w taki sposub:
Kod
"<div align=\"left\"><b class=\"menu\">".$osoba." ".date("d.m.Y")."</b><br>".$wpis."</div>".'\n';
czy dobrze jest tutaj wstawiony podzial linii
jako to mi nie chce dzialć :/ (standard dopiero zaczynam ;P)
prosze pomózcie... co przeoczyłem
a bo bym zapomniał mam jeszcze jeden problem zwiazany z galerią a mianowicie usuwanie komentarzy(1) i ich nieszczestne powtarzanie przez odswierzanie(2).
cd1.
czy jest taka mozliwosc zeby po kliknieciu linka pojawilo sie okienko z prosba o podanie chasla a po wpisaniu tego chasle (poprawnego) byla dalsza kontynuacja w wysylaniu linka ... mam nadzieje ze jakos to wytlumaczylem o co mi chodzi ;> jak tak to jak to zrobić. js bylo by wyjscie prawdopodobnie ... ale ja takiego skryptu nie znam ... help.
cd2.
powtarzanie przez odswierzanie, ja kombinuje w tym kierunku zeby za pomoca erega czy preg_match porównać zawartosc wpisanego komentarza z zawartoscia pliku komentarza i po znalezieniu podobienstwa zablokowac dzialanie dodawania komentarza
czy to sa dobre wyjscia??