Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: funkcja liczaca komentarze
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
widmogrod
czesc zabrałem sie ostatnio do napisania skryptu galeri, wszystko smiga oprucz (jak zwykle ;P) paru rzeczy juz je wymieniam smile.gif

galeria ma mozliwosc komentowania zdjec. komentarze te sa zapisywane w plikach textowych(nazwa zdjecia.txt) i karzdy komentarz jest oddzielony (w pliku) od siebie znakiem "|" i "\n" napisalem funkcje która (tak mi sie wydaje) ma za zadanie zliczanie komentarzy;
zresztą prubowalem ja na wiele sposobów file(), ereg, strstr itd...

1. <?php
  2.  function sprawdzKomentarz($plik){
  3. if (file_exists($plik)){
  4. $plik = fopen ($zdjecia[$_GET['nr']].".txt","r+");
  5. if (!$plik){
  6. chmod($zdjecia[$_GET['nr']].".txt", 666);
  7. $plik = fopen ($zdjecia[$_GET['nr']].".txt", "r");
  8. while(!(feof($plik))){
  9. $wiersz = (fgets ($plik,2048));
  10. if ($wiersz !== ''){
  11. $po = split($plik,"|"); /*co tu mam urzyć??: split, explode, preg_match ereg a morze jeszcze czegoś innego*/
  12.  }
  13. }
  14.  
  15. }
  16. while(!(feof($plik))){
  17. $wiersz = (fgets ($plik,2048));
  18. if ($wiersz !== ''){
  19. $po = split($plik,"|");
  20.  
  21. }
  22. }
  23.  
  24. }
  25. #no i tutaj wypisuje mi (narazie bo bedzie zwracac) liczbe policzonych komentarzy
  26. $d = count($po);
  27. print $po;
  28.  }
  29. ?>

komentarze zapisuje w pliku w taki sposub:

Kod
"<div align=\"left\"><b class=\"menu\">".$osoba."&nbsp;".date("d.m.Y")."</b><br>".$wpis."</div>".'\n';

czy dobrze jest tutaj wstawiony podzial linii

jako to mi nie chce dzialć :/ (standard dopiero zaczynam ;P)

prosze pomózcie... co przeoczyłem

a bo bym zapomniał mam jeszcze jeden problem zwiazany z galerią a mianowicie usuwanie komentarzy(1) i ich nieszczestne powtarzanie przez odswierzanie(2).

cd1.
czy jest taka mozliwosc zeby po kliknieciu linka pojawilo sie okienko z prosba o podanie chasla a po wpisaniu tego chasle (poprawnego) byla dalsza kontynuacja w wysylaniu linka ... mam nadzieje ze jakos to wytlumaczylem o co mi chodzi ;> jak tak to jak to zrobić. js bylo by wyjscie prawdopodobnie ... ale ja takiego skryptu nie znam ... help.

cd2.
powtarzanie przez odswierzanie, ja kombinuje w tym kierunku zeby za pomoca erega czy preg_match porównać zawartosc wpisanego komentarza z zawartoscia pliku komentarza i po znalezieniu podobienstwa zablokowac dzialanie dodawania komentarza

czy to sa dobre wyjscia??
Pigula
Cytat
a bo bym zapomniał mam jeszcze jeden problem zwiazany z galerią a mianowicie usuwanie komentarzy(1) i ich nieszczestne powtarzanie przez odswierzanie(2).

(1) wczytujesz do tablicy i wybrany komentarz unset()
(2) sproboj z header()
Cytat
czy jest taka mozliwosc zeby po kliknieciu linka pojawilo sie okienko z prosba o podanie chasla a po wpisaniu tego chasle (poprawnego) byla dalsza kontynuacja w wysylaniu linka ... mam nadzieje ze jakos to wytlumaczylem o co mi chodzi ;> jak tak to jak to zrobić. js bylo by wyjscie prawdopodobnie ... ale ja takiego skryptu nie znam ... help.

ale okno typu popup? to w javie. jezeli chcesz za pomoca php to chyba lepiej zrobic osobna podstrone do logowania
Cytat
powtarzanie przez odswierzanie, ja kombinuje w tym kierunku zeby za pomoca erega czy preg_match porównać zawartosc wpisanego komentarza z zawartoscia pliku komentarza i po znalezieniu podobienstwa zablokowac dzialanie dodawania komentarza

raczej malo wydajne rozwiazanie to juz chyba lepiej wysylac i spradzac cookie

OT: pisze sie hasla tongue.gif
widmogrod
(dyslekta) dzieki winksmiley.jpg

jescze jak by mugł ktos sprawdzic funkcje a przynajmniej luknac czy jest dobra logicznie i czy dogrej funkcji urzylem do "liczenia" komentarzy;

jeszcze czy dobrze oddzielam nowe linie smile.gif dodajac komentarz smile.gif
(poprawka)
jak zrobic zeby nowy komentarz w pliku byl zapisywany w nowej lini questionmark.gif
Guest
ostatnie pytanie: \r\n na koncu linii
reszta pytan: nie chce mi sie czytac kodu
widmogrod
dziex juz sobie poradzilem biggrin.gif, wszystko smiga
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.