Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zabepieczenia przeciwko wielokrotnemu glosowaniu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Bojakki
Tworze serwis, ktorego glowna 'atrakcja' beda wiarygodne oceny roznych rzeczy.

Chce wiec by osoby odiwedzajace strone mogly oceniac dana rzecz tylko 1 raz a nie 10000 chcac dla sobie tylko wiadomych celow zfalszowac realia.

na ten czas dla osob zalogownaych mam 100% skuteczna metode, tzn ich glosy zapisywane sa w bazie. By zaglosowac drug raz tzreba zalozyc nowe konto a to jest bardzo czasochlonne wiec nie sadze by ktos sie pokusil o zalozenie 10000 kont:)

Dla osob niezalogowanych mam cookies. I tu jest problem bo cokiesy mozna wyrzucic w ok. 5 sek. i zaglosowac jeszcze raz.

Jakie dodatkowe zabezpieczenie byscie proponowali.Zapisywanie IP nie jest dobrym pomyslem w czasie kiedy ok. 50% ludzi ma je zmienne, a 40% ludzi dzielone z innymii osobami:/ ma ktos jakies pomysly i doswiadczenia z tego typu rzeczami?
Kshyhoo
Cytat(Bojakki @ 2005-11-07 13:31:46)
Dla osob niezalogowanych mam cookies. I tu jest problem bo cokiesy mozna wyrzucic w ok. 5 sek. i zaglosowac jeszcze raz.

Tylko po co? Ciekawe, ilu takich znajdziesz?
mike
Temat był poruszany wiele razy na forum.

Nie da się w 100% sposób rozróżnić userów niezalogowanych, mozna tylko zrobić to bardziej lub mniej wiarygodnie. Poszukaj na forum, były już podawane już chyba wszystkie sposoby.

tylko jak zauważył @Kshyhoo: Po co :?: Skoro ponad 98% ludzi używa cookies

ranking.pl :: cookies :: wszyscy użytkownicy
dr_bonzo
Albo akceptujesz to ze ludzie beda usuwac/wylaczac cookies albo glosowanie wprowadzasz tlyko dla zarejestrowanych.
Bojakki
Cytat(Kshyhoo @ 2005-11-07 12:46:12)
Cytat(Bojakki @ 2005-11-07 13:31:46)

Tylko po co? Ciekawe, ilu takich znajdziesz?

Bo wystarczy, ze sie 1 taki znajdzie i zepsuje caly sens rankingu, a nie chce by glosowlai tyko zalogownai bo bedzie bardzo malo oddanych glosow.
mike
Cytat(Bojakki @ 2005-11-07 14:13:14)
Bo wystarczy, ze sie 1 taki znajdzie i zepsuje caly sens rankingu, a nie chce by glosowlai tyko zalogownai bo bedzie bardzo malo oddanych glosow.

Albo rybki, albo akwarium tongue.gif

Nie ma metody działającej w 100% Tak jak powiedziałem przeszukaj forum, było podawanych klika rozwiązań dzięku nim podwyższysz sobie szanse że nie znajdzie sie taki, który zagłosuje kilka razy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.