Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak wyciągnąć wielkość pliku wysyłanego do przeglądarki?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
spenalzo
Generuję sobie obrazek i wysyłam go przy pomocy imagepng() i header(). Pytanie: czy da się zmierzyć wielkość pliku wysyłanego do przeglądarki? Dodam, jeszcze że chodzi o sprawdzenie w tym samym pliku co generuje obrazek.
Chciałem zobaczyć jaki ruch wywołują moje liczniki, bo coś tam admin buczał, że za dużo sad.gif
FiDO
Nie widze w kategorii image funkcji do sprawdzania rozmiaru, wiec wydaje mi sie ze zostaje tylko wyjscie z zapisaniem najpierw tego pliku na dysk, sprawdzeniem jego wielkosci, zalogowaniem tego wyniku i dopiero wyslanie do przegladarki.
KaMeLeOn
Cytat
int imagepng ( resource image [, string filename])

Zauważ, że ta funkcja ma opcjonalny parametr filename. Jeśli go podasz to wynik zostanie zapisany do pliku...
Więc co mi przychodzi na myśl: zapisz do pliku, zmierz go, usuń i wyślij tą samą funkcją do przeglądarki...
spenalzo
W sumie pomysł z zapisaniem jest dobry, ale nie przy takim obciążeniu - licznik wyświetlany jest około 60-65 000 razy na dobę, więc przy takim obciążeniu admin by mnie chyba zatłukł na amen!
KaMeLeOn
Hmm....
No to nie wiem po co chcesz mierzyć jego wielkość?
spenalzo
Cytat
No to nie wiem po co chcesz mierzyć jego wielkość?

Dla zaspokojenia swojej ciekawości i żeby walnąć w statsach na stronie głownej. :-)
KaMeLeOn
Bez zapisu nie zmierzysz, bo to leci bezpośrednio na bufor wyjściowy...
jono
Zapisz sobie raz i pomnóż 65000 razy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.