Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czat
Forum PHP.pl > Forum > PHP
invx
zabieram sie za napisanie czatu opartego o AJAX, no i mam pewien dylemat. Otoz czy jesli user doda nowy wpis do czatu, to mam zapisywac to do bazy, i potem wsywietlic, czy sa jakies inne sposoby, przekazywania tego wpisu z pominieciem bazy ?
mike
Nie ma. Musisz gdzieś te dane zapisać. Czy to w bazie, czy w pliku, ale musisz to zrobić.
maker
Sam wczoraj pisałem taki skrypt i nie wyobrażam sobie zrobienia tego bez bazy danych... Jeżeli chcesz link do chat mogę dać na PW ...
dr_bonzo
Masz dwie opcje:
1.
user wysyla wiadomosc > skrypt php ja przyjmujacy wysyla ja odrazu do wszystkich userow na tych czacie (mnostwo polaczen - kazda najmniejsza wiadomosc jest od razu rozsylana)

2. user wysyla wiadomosc > skrypt php ja przyjmujacy zapisuje ja do bazy > wszyscy userzy co okreslony przedizal czasu pobieraja nowe wiadomosci (buforowanie, pobierasz po kilka/nascie/dziesiat wiadomosci na raz, mniej polaczen)
invx
ooo smile.gif
o taki pkt jak 1 mi chodzilo, tylko czy to jest wydajne ?
wojto
Cytat
1.
user wysyla wiadomosc > skrypt php ja przyjmujacy wysyla ja odrazu do wszystkich userow na tych czacie (mnostwo polaczen - kazda najmniejsza wiadomosc jest od razu rozsylana)

nie bardzo wiem, jak chcesz to zrobic w php :/ bo zawsze wiadomosci beda pobrane dopiero przy odswiezeniu strony (odswiezenie, badz zwykle htmlowskie, badz z wykorzystaniem ajax, ale zawsze co okreslony czas)

Cytat
ooo smile.gif
o taki pkt jak 1 mi chodzilo, tylko czy to jest wydajne ?

takie rozwiazanie da sie stworzyc za pomoca jezyka java, wtedy w aplikacjach klienta sa specjalne nasluchiwacze i gdy jakis user wpisze jakas wiadomosc, to jest ona wysylana do innych i te nasluchiwacze wtedy je odbieraja.
W javie takie rozwiazanie jest wydajne, bo dane sa przesylane do usera tylko w momencie napisania nowej wiadomosci przez kogos, a nie niepotrzebnie co jakis czas nawet gdy nikt nic nie pisal

ale chyba nie chodzi ci o rozwiazanie w javie? smile.gif
invx
czyli poprzestane na zapisie do bazy smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.