Witam wszystkich,
zmierzam się z problem związanym z tym jak pisać w php. Konkretnie chodzi mi o to jaką strukturę plików przyjąć czyli, które pliki za co mają odpowiadać. Konkretnei chcę stworzyć system do ankietowania osób, przy czym user moze tworzyć własne ankiety czyli generować własne pytania, które potem prezentowane bedą gdzieś na www i nikt nawet nie będzie wiedział, że obsługuje to jkaiś systemik.
Moje problemy to:
- jak walidować dane, możesz trochę szerzej: konkretnie jak zrobić, żeby nie mieszały się formularz, walidacja danych itp. Próbowałem zrobić coś takiego : include i tutaj plik z formularzem, tyle, że w przypadku danych nie wiem jak zaciągnąć informację na ten temat z głównego docu, czy to muszą być zmienne sesji?
- jak najlepiej zapisać definicję takiej ankiety? xml, xml w bazie jakos text czy też tablea question z odpowiednimi polami, które potem się dekoduje tdo formularz widocznego dla usera. Osobiście zastanawiałem się nad tym trzecim wariantem.
- czy dla każdej ankiety, bo zakładam, że tych danych będzie dużo tworzyć nową tabelę o nazwach pool_nr gdzie nr zmiennia sie jako id ankiety?
Jeżeli macie jakieś doświadczenia w tym polu to prosze o sugestię. Może znacie jakieś fajne proadniki odnośnie projektowania takich rzeczy?