Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Exec()...jakis problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maciejkiner
Witam

Mam problem z exec(). Chce przy jednego pomocy wykonac kopiowanie pliku z jednego katalogu do innego. Problem w tym, ze plik jest w katalogu o jeden poziom wyzej niz html.
Uzylem nastepujacy kod:
Kod
$wynik=exec('cp ../../katalog/plik ../katalog/plik2');

Jednak niestety to nie dziala. Wiec napisalem "skrypt" pod linuxa:
Kod
cp ../../katalog/plik ../katalog/plik2

i probuje go wywolac przez exec('nazwa_skryptu'). Jednak zadnego efektu. Przez exec('./nazwa_skryptu') tez nic. Oczywiscie skrypt ma prawa ustawione na 777, zeby moc go uruchamiac. Jak loguje sie do systemu i normalnie z linii polecen wydaje ./nazwa_skrytpu bedac w odpowiednim katalogu to wszystko jest OK. Ktos moze wie co jest nie tak sad.gif Bo probowalem juz roznych rozwiazan i nic....

pzdr
maciejkiner
nospor
mowisz ze jest katalog wyzej a lecisz az dwa katalogi wyzej. powinno byc
../katalog/plik ../katalog/plik2
maciejkiner
Witam

To nie to poniewaz wychodze z podkatalogu

Kod
+katalog_glowny
+html
 +skrypty
   -skrypt_kopiujacy
 +tu kopiuj
+stad kopiuj

Nie wiem czy to z obrazuje, wiec moze jeszcze recznie napisze winksmiley.jpg
/katalog/plik_do_skopiowania
/katalog/html/skrypty/skrypt_ktory_kopiuje.php
/katalog/html/katalog/tu plik ma byc zapisany

pzdr
maciejkiner
ps. zauwazylem ze wyskakuje mi permission denied, a prawa do katalogu z ktorego kopiuje jak i do pliku mam pelne do odczytu... sad.gif
ennics
Cytat
ps. zauwazylem ze wyskakuje mi permission denied, a prawa do katalogu z ktorego kopiuje jak i do pliku mam pelne do odczytu...

czy masz prawa do zapisu ?
maciejkiner
Witam

Katalog z ktorego odczyje ma rwx-xr-x a plik rw-r--r--. Katalog do ktorego zapisuje rwxrwxrwx.

pzdr
maciejkiner

---------EDIT------------------------------------------------

OK, juz wiem w czym lezy problem. Skrypt nie moze sie dobrac do plikow bedacych w katalogach nadrzdnych do katalogu zdefiniowanego w httpd.conf. Czy jest jakies mozliwe obejscie tego zeby pobierac pliki z tych katalogow (chodzi dostlownie o jeden poziom wyzej, wiec nie zachwieje to bezpieczenstwem). Tylko niestety nie znam sie za dobrze na konfigurowaniu serwera, wiec moze ktos bardziej biegly poradzi czy jest jakis przelacznik pozwalajacy tam wejsc? Dodatkowo musialoby pozostac tak, ze nadal plik index.php z obecnej lokalizacji jest wywolywany jako pierwszy po wejsciu na strone i zeby (nie wiem jak to nazwac) main katalogiem pozostal ten co teraz... troche chyba zagmatwalem sad.gif

pzdr
maciejkiner
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.