Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyniki z ankiety na mail
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maaja
Przyznam się, że potrzebuję jakiegoś gotowca (albo chociaż kawałek) smile.gif
Od razu piszę, że nie znam się na php.
Zmontowałam ankietę w html'u, wszystko działa, tylko chciałabym, żeby wysyłalo się to do mnie przez skrypt php a nie przez program pocztowy.
Udalo mi się stworzyć pusty dokument który wysłal do mnie serwer (dla mnie to wielki sukces) teraz potrzebuje wpisac tam coś co będzie wyłapywało dane z mojego formularza.
Mam tam checkboxy, radio, text i textarea.
Np:
Kod
<input type="checkbox" name="pyt1" value="A">tak<br>
<input type="checkbox" name="pyt1" value="B">nie<br>

I teraz chcialabym dostac np taką odpowiedz:
Pyt1=A (bo ankietowany odpowiedział 'tak')

Jak to zrobic?
Przeszukalam wiele stronek i na zadnej nie znalazlam nic co by tak działało.
Bardzo prosze o pomoc smile.gif
Method
Chcesz cos zrobic ale sie nie narobic.
Chcesz cos napisac to ksiazeczka do lapy ewentualnei pdf lub doc i ....jedziesz.
Tym bardziej ze zrobienie tego o czym ty mowisz nie jest zbyt trudne i mysle ze nawet dla laika po 2 h z ksiazka jestes w stanie to wyklepac.

po drugie: Co prawda adminem tego forum nie jestem ale wydaje mi sie ze forum ma sluzyc pomocy w rozwiazywaniu konkretnych problemow z konkretnym zagadnieniem, a ty chcesz by ktos najlepiej za Ciebie odwlail cala brudna robote. to trzeba bylo dac ogloszenie w stylu "zlece wykonanie skryptu do......"

po trzecie: Na wszelki wypadek jakbys jednak sprobowala zrobic to samemu http://pl.php.net/manual/pl/ref.mail.php
bigZbig
@Method - nie badz taki madralinski. Gdybys przeczytal dokladnie to bys sie dowiedzial ze maaja potrafi wysylac emila z poziomu php tylko nie potrafi odczytac wartosci z formularza.

Zakladajac ze formuarza wysylasz metoda POST to po nacisnieciu przycisku Submit beda one dostepne w tablicy globalnej $_POST.

np.

<input type="text" name="title" value"Tytuł czegos tam" />

Wartosc dostepna jest w zmiennej $_POST['title']

Z checkboxami jest sprawa troszke bardziej skaplikowana. Dwa checkboxy nie powinny miec tej samej nazwy tym bardziej, ze dopuszczalna jest sytuacja zaznaczenia obu. Jesli wybor jest to albo to powinnas uzyc pola typu radio. Tak czy inaczej pola powinny wygladac tak:

<input type="checkbox" name="pyt1[0]" value="A">tak<br>
<input type="checkbox" name="pyt1[1]" value="B">nie<br>

Wtedy sprawdzasz czy w tablicach:

$_POST['pyt1'][0] oraz $_POST['pyt1'][1] pojawily sie wartosci odpowiednio A i B
maaja
Nie zajmuję sięrobieniem stron, to jednorazowa konieczność.
Poradziłam sobie, zlepiłam kilka porad w jedną i udało mi się otrzymać wyniki ankiety.
Pojawił się tylko mały problem, z przyciskami typu radio.
Z rozpędu zmieniłam nazwy wszystkich inputów. W przypadku radio pojawił się problem, bo odpowiedzi się nie wymieniają. Wychodzą błedy np.: ankietowany jest jednocześnie kobietą i mężczyzną smile.gif
Czy mozna temu jakoś zaradzić? Załóżmy, że wrócę do takich samych wartości 'name' dla pól radio w pliku html i otrzymam wyniki ankiety, bo skrypt wyłapie po czymś innym?
Może gdzieś trzeba napisać... od tej chwili wyłapuj np po ID?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
mike
Jeśli pola radio mają być w jednej grupie i mają działać jak prawdziwe radio to muszą mieć tą samą nazwę. I wcale nie musisz ich identyfikować po id tym bardziej że wartości id nie odczytasz w php.

Przykład:
  1. <form action="" method="post">
  2. <input id="nazwa_1" type="radio" name="nazwa" value="1" /><label for="nazwa_1">Opcja 1</label><br />
  3. <input id="nazwa_2" type="radio" name="nazwa" value="2" /><label for="nazwa_2">Opcja 2</label><br />
  4. <input id="nazwa_3" type="radio" name="nazwa" value="3" /><label for="nazwa_3">Opcja 3</label><br />
  5. </form>
  6.  
  7. <?php
  8.  
  9. if( isset( $_POST[ 'nazwa' ] ) && ! empty( $_POST[ 'nazwa' ] ) )
  10. {
  11. echo 'wybrano opcję ' . $_POST[ 'nazwa' ];
  12. }
  13.  
  14. ?>

Mam nadzieję, że to Ci pomoże.

(pisane z palca i nie testowane)
maaja
Bardzo dziękuję, oczywiście pomogło i teraz już guziczki działają jak należy smile.gif
-=pablo=-
Cytat(maaja @ 2006-01-24 00:50:48)
Przyznam się, że potrzebuję jakiegoś gotowca (albo chociaż kawałek) smile.gif
Od razu piszę, że nie znam się na php.
Zmontowałam ankietę w html'u, wszystko działa, tylko chciałabym, żeby wysyłalo się to do mnie przez skrypt php a nie przez program pocztowy.
Udalo mi się stworzyć pusty dokument który wysłal do mnie serwer (dla mnie to wielki sukces)

też montuje ankiete jednorazowo i szukam podobnego skryptu plus jakiegoś skryptu, któy po wciśnięciu guzika subit przez gościa wypełniającego moją ankiete przeniósłby go do strony w stylu 'dziekuje za wypełnienie ankiety' (bo w html'u nie da się tego guzika zlinkować).

help! smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.