Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapis do pliku w odpowienim miejscu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Kinool
hmm mam pytano (szukalem i niemoglem znalezc)

mam plik z wpisami z tablicy (kazda komurka tablicy jest w oddzielnej lini i tak np chcialbym zmienic zawartosc komurki nr 100 jak zrobic zeby przy zapisie zmienic tylko ta komorke??

jedyny sposob to wczytac zaratosc pliku do Tablicy potem edytowac odpowiednia komurke tablicy i zapisac ponownie caly plk od nowa czy moze da sie zrobic tak ze zapisany zostanie tylko konkretny fragment??

fseek() raczej chuba nie pomoze bo wpisy w komurkach maja rozna dlugosc wiec potrzebne by byla jakas funkacja do ustawienia w odopwiednil lini pliku cos jak fseek() ale do lini a nie znakow.
scanner
Cytat
jedyny sposob to wczytac zaratosc pliku do Tablicy potem edytowac odpowiednia komurke tablicy i zapisac ponownie caly plk od nowa czy moze da sie zrobic tak ze zapisany zostanie tylko konkretny fragment??
Raczej nie ma innej możliwości.
Pozatym:
KOMÓRKA od "komora"
Kinool
tak tez myslalem nop jakos sobie juz poradzilem z tym i innymi problemami smile.gif

a teraz mam nastepny biggrin.gif

jak zrobic ograniczenie na <textarea> questionmark.gif? powiedzmy ze che zeby maxymalny wpis wynosil 200 znakow

i jesli ten limit zostanie przekroczony to zeby wyskoczyl jakis komunikat czy cos (wiem ze to Java a nie php ale moze ktos mi cos poradzi)

no i jeszcze jedna sprawa
w php bawie sie od kulku dni, wczesnije conieco robilem w Pascalu, Delphi i C++

mam pytanie czy jest cos takiego w php jak goto questionmark.gif albo jakas inna funkcja ktora "omija" fragment kodu questionmark.gif

a dokladnie smile.gif zrobilem taz ze po wstawieni do <textarea> jakiejs tresci i po potem sprawdzam czy ta tres nie jest wieksza od 200 czyli:

if (strlen($tresc)>200) {
echo "bla bla bla za wiele textu";
}

ale to dopiero po wstawieniu tresci a chcialbym zrobic zeby ostrzezenie bylo w trakcie pisania anie po jego zakonczeniu

pozdrawiam
e-Gandalf
oddzielaj client-side od server-side. textarea mozesz ograniczyc przez JavaScript ( i wowczas zapraszam na inne forum), a po stronie S-S mozesz odczytac i ewentualnie obciac np. przez substr($zmienna,0,$limit);

A co do goto - zapomnij o tym. To przegrany pomysl. Uczy Cie zle myslec, w php masz mozliwosc programowac strukturalnie, oraz zalazki programowania obiektowego. Staraj sie uczyc nowych technologii bo zginiesz (i uwierz - nie wazne ze na studiach ucza goto ;])
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.