tomilipin
30.01.2006, 15:24:14
Witam,
zdarzyło mi się to już kilkukrotnie: przy zapchanym łączu, przeglądając stronki napisane w php klikałem w linki nie czekając aż strona załaduje się do końca lub wciskałem "stop" przeglądarki aby dłużej nie czekać i zrobić to, co już mogę na stronie. W takich warunkach zdarzyło mi się kilka razy zobaczyć, zamiast strony (wizualnie) - kod! Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że był to kod php (nie jestem pewien czy to php - może to był JavaScript ale wątpię) wypisany razem z wszelkimi wcięciami! Niestety nie zdążyłem się przyjrzeć bo po kliknięciu w jakiś link, taki kod pokazał się przez moment po czym załadowała się nowa strona... Zdaję sobie też sprawę, że mógł to być zwyczajny html, którego przeglądarka "nie zobrazowała" tylko wyświetliła w suchej postaci. Szczerze jednak w to wątpię gdyż podczas incydentu widać było wszelkie wcięcia w kodzie - po prostu dokładna robota, przemyślana, a po podejrzeniu źródła tej samej stronki gdy wróciłem do niej, html był pomieszany, bez wcięć, jakby pisany w notatniku...
Zdarzyło mi się to może 3 razy w ciągu 8 lat połączenia z siecią.
Czy to jest możliwe, aby serwer wysłał do przeglądarki klienta kod niesparsowany? Na przykład gdy przerwiemy mu akurat w środku wykonywania pętli albo w jakimkolwiek momencie parsowania skryptu.
vieri_pl
30.01.2006, 15:36:42
Hmmm ciekawe pytanie, szczerze mówiąc ja w to wątpie. Mi się zdażyło na forum.php.pl kilka razy ujrzeć kod, ale był to kod java. Wątpie i myślę że to jes tniemożliwe abyś mógł zobaczyć kod, który działa po stronie serwera

No ale poczekajmy na inne opinie

Pozdro
MrMag
30.01.2006, 15:47:39
mi sie kiedys tez cos podobnego zdarzylo. zobaczylem kod php swojej strony

ale byla to jakas chwilowa niewydolnosc apacha/php i za chwile bylo juz dobrze. niestety taki blad moze czasem sporo kosztowac, jak na dzien dobry bedzie widoczny login i haslo do bazy
vieri_pl
30.01.2006, 15:50:12
Takie błędy to raczej mogą się zdażyć przy błedach w kodzie, ale żeby tak od tak sobie... chyba rczej nie....
mike
30.01.2006, 15:58:31
Ten błąd nie jest związany z php ani tym bardziej z zawartością skryptu (no chyba że ona sprawia powoduje brak stabliności w pracy Apache'a)
Jets to błąd zwiąany z serwerem WWW.
Apache w tym konkretnym przypadku.
Jest to dokłanei taki sam efekt (lub bardzo podobny) jakbyście mieli Apache'a i nie mieli parsera php zainstalowanego.
Wtedy Apache traktuje pliki .php jak każde inne pliki tekstowe - wywyła je w niezmienionej treści. A przeglądarka dostając plik tekstowy - wyświetla.
Podsumowując, chwilowa awaria lub błąd działania serwera.
tomilipin
30.01.2006, 21:02:43
Rozumiem, dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi
Chciałbym jeszcze zaznaczyć, że po odświeżeniu takiej niezparsowanej strony wyświetla się ona poprawnie. Czyli jak już ktoś napisał, zapewne to wina Apache'a.
Na pewno to wina serwera, ale czy ktoś miał taką sytaucję na innym niż Apache?
mike
31.01.2006, 09:03:01
Widzę, że dyskusja się na tyle rozwinęła, że śmiało mogę przenieść na:
Serwery WWW