Cytat(jigsaw @ 2006-01-31 01:34:47)
Powiem tylko tyle, że na forum konkurencyjnego serwisu poświęconego php admin (który praktycznie dopiero co dostał dowód osobisty) potrafi "gnoić" i wymądrzać się kiedy ludzie przychodzą na forum z problemem - i tym błahym i tym większym. Na szczęście TU jest kultura, fachowa pomoc i zrozumienie.
Dlatego tez ja i zapewne wielu innych chetnie zaglada na toforum. Kultura i rzeczowa pomoc. Jedyne za co tu gonia to lenistwo i pisanie nie na temat, ale za to to nalezy administratorom i moderatorom tego forum tylko podziekowac.
Co do OOP. Jedyna metoda na zrozumienie idei projektowania obiektowego jest samemu zaczac cos w tym kierunku robic. Na poczatek czlowiek uczy sie teori - co to jest konstruktor, co oznacza this, self, static, czym sa metody, ale znac definicje to nie znaczy zrozumiec idee. Kiedys mi sie wydawalo, ze OOP to jestynie trudniejszy sposob zrobienia calkiem prostej rzeczy. Z czasem sie okazalo, ze obiekty daja funkcjonalnosc, ktorej nigdy nie uzyskasz przy pomocy struktury. Funkcjonalnosc ta jest tym lepiej dostrzegalna im bardziej zlozony jest projekt. Wierzcie mi klasy nie sa tylko opakowaniami dla funkcji.
Na poczatek namawiam do proby napisania czegos prostego. Prostego ale konkretnego i przydatnego. Im szybciej zaczniesz myslec w sposob obiektowy i wyzbedziesz sie strukturalnych nawykow (sam ich jeszcze pare mam i trudno mi je wytepic) tym lepiej.
Pomimo dostepnosci masy materialow dotyczacych oop w internecie namawiam do zakupu dobrej ksiazki i nie nalezy wstydzic sie pozycji dla poczatkujacych nawet jak sie programuje od lat. To ze sie jest guru w PHP4 nie znaczy ze sie rozumie idee obiektow w PHP5