Podzieliłem na klasy i tak w klasie strona umieściłem:nagłowek, style, stopka formularz_logowania.
Mam jednak problem z przekształceniem funkcji na klasy przy pobieraniu danych z bazy poniżej jest plik rejestracja.php , moje pytanie brzmi od czego zacząć przekształcanie pliku rejestracje.php oraz funkcji wewnątrz klas aby przejść ze struktury na klasy
<?
//pobierane są rezerwacje wybranego pacjenta
$tablica_rezerwacji = pobierz_rezerwacje($Nazwisko);
//wysietlane są rezerwacje pacjenta
wyswietl_rezerwacje($tablica_rezerwacji);
?>
Poniżej jest klasa Baza w któej są funkcje loncz(połączenie z bazą) oraz wynik_do_tablicy(przekształca rzędy w tablice asocjacyjną)
<?
class Baza
{
function polacz() // bylo: loncz() -- straszne :| -- dr_bonzo
{
if (!$wynik)
return false;
return false;
return $wynik;
}
function wynik_do_tablicy($wynik)
{
$tablica_wyn[$licznik] = $rzad;
return $tablica_wyn;
}
}
?>
klasa Pacjent posiada funkcje pobierz_rezerwacje() która na podstwie przekazanej wartości tworzone jest zapytanie po uprzednim połączeniu z bazą.Oraz funkcja wyswietl_rezerwacje() która wyświetla rezerwacje
<?
class Pacjent
{
function pobierz_rezerwacje($Nazwisko)
{
$loncz = loncz();
if (!$loncz)
return false;
$zapytanie = "select pacjenci.Id_Pacjenta, lekarze.Nazwisko,lekarze.Imie,lekarze.Gabinet,
specjalizacja.Specjalizacja,rejestracja.Data,rejestracja.Czas,rejestracja.Id_Reje
stracji from lekarze,specjalizacja,rejestracja,pacjenci where lekarze.Id_Specjali
zacja=specjalizacja.Id_Specjalizacja and lekarze.Id_Lekarza=rejestracja.Id_Lekarz
a and
pacjenci.Id_Pacjenta=rejestracja.Id_Pacjenta and pacjenci.Nazwisko='$Nazwisko'";
if (!$wynik)
return false;
if ($rezerwacje==0)
return false;
$wynik = wynik_do_tablicy($wynik);
return $wynik;
}
function wyswietl_rezerwacje($tablica_rezerwacji)
{
?>
<center>
<table border=1 width=50% class=center3 >
<tr>
<th>Nazwisko</th><th>Imie</th><th>Gabinet</th><th>Specjalizacja</th><th>Data</th><th>Czas</th><th>Usun</th>
</tr>
<?
foreach ($tablica_rezerwacji as $rzad)
{
$Id_Rejestracji=$rzad['Id_Rejestracji'];
$Id_Pacjenta=$rzad['Id_Pacjenta'];
$Nazwisko=$rzad['Nazwisko'];
$Imie=$rzad['Imie'];
$Gabinet=$rzad['Gabinet'];
$Specjalizacja=$rzad['Specjalizacja'];
$Data =$rzad['Data'];
$Czas=$rzad['Czas'];
echo"<tr><td>$Nazwisko</td><td>$Imie</td><td>$Gabinet</td><td>$Specjalizacja</td><td>$Data</td><td>$Czas</td><td><a href=\"usun_rezerwacje.php?Id_Rejestracji=$Id_Rejestracji\">usun</a></tr>"; }
?>
</table>
</center>
<table border=1 class=down_left width=20% >
<tr><th><a href="czlonek.php">Powrót do menu</a></th></tr>
</table>
<table border=1 class=down_right width=20% a >
<tr><th><a href="wylog.php">Wyloguj</a></th></tr>
</table>
<?
}
}