wentys
5.02.2006, 20:15:54
witam.
mam taki problem: chciałbym zmienić jedną wartoć w pliku css (konkretnie kolor) bez edytowania pliku. Robiłem tak:
najpierw pole select lub input do wprowadzenia konkretnej wartosci
potem funkcja fseek() do ustawiania wskażnika w odpowiednim miejscu i juz zostaje tylko fwrite().I tylko nie wiem jak poprzednią wartość usunąć bo unlink() usuwa cały plik.Stąd moje pytanie:
jak usunąć zadaną liczbe znaków począwszy od konkretnego miejsca.
A może istnieje lepsza i prostsza metoda??
Generalnie chodzi o to żeby w sklepie w panelu admina można było zmieniać poszczegolne kolory a nie tylko cały szablon.
pozdrawiam
ActivPlayer - to sie nie uda bo może być- ki*lka takich samych wartości a moge chcieć zmienić tylko jedną
i tu chyba przyda się rada Vogla z znacznikami (nie znam,nie słyszałem,poczytam,pokombinuje)
co do smarty to na razie odpuszczam bo niektóre ustawiania są w .php .html .tpl i te też chciałbym zmieniać.
revyag
5.02.2006, 20:52:04
Pomysł, który masz nie jest zbyt dobry. Tak się nie robi.
Możesz oprzeć modyfikowanie wyglądu o bazę danych. Tam trzymać style, zmieniać,usuwać,dodawać itp.
Ewentualnie możesz też zrobić kilka wersji kolorstycznych szablonów. Tak by było prościej.
Vogel
5.02.2006, 21:35:46
szablony Smarty.
lub wlasny prostszy model. np. wprowadzenie znacznikow do pliku {{kolor_1}} a potem str_replace('{{kolor_1}}', '#ff0000', $zawartosc_css); i zapisujesz plik.
ActivePlayer
5.02.2006, 21:38:32
pomimo tego ze to zły nawyk, pomoge CI i pokombinujemy:)
otwórz plik css. odczytaj cala zawartosc. teraz uzywasz
str_replace i zamieniasz stara wartosc na nowa, i zapisujesz plik.
kiyote
7.02.2006, 11:51:51
pierwszy z brzegu wynik googla dajacy lepszy sposob niz ty chcesz to zrobic:
click
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.