Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Weryfikacja formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
patigo
proste zagadnienie jak utworzyć weryfikację podawanego w formularzu (w jednym inpucie) imienia i nazwiska, ewentualnie dwuch imion i nazwiska oraz ewentualnie nazwiska dwuczłonowego. możliwe warianty (w nawiasach minimalna ilość znaków) :

- imię(3) nazwisko(3)
- imię(3) imię(3) nazwisko(3)
- imię(3) nazwisko(3)-nazwisko(3)
- imię(3) imię(3) nazwisko(3)-nazwisko(3)

jedyne znaki jakie dopuszczalne to znaki alfabetu włączając polskie ążśćłóęń itp, wpisanie np jakiej kolwiek liczby wygeneruje błąd, błąd wygeneruje również gdy wpisze się samo imię lub samo nazwisko - cała fraza musi skladać się dwóch wyrazów.

Czy ma ktoś konkretne pomysły??
FiDO
Wyrażenia regularne jak znalazł... a do nich funkcja preg_match().

Lektura do poczytania po polsku: http://bedkowski.pl/php_regex/
patigo
No jasne że wyrażenia regularne jak znalazł tylko jakie... cool.gif questionmark.gif
FiDO
No dobrze... to dam Ci pol ryby.. reszte musisz zlowic sam smile.gif

1. <?php
  2.  
  3. preg_match("#([^\\W0-9_]{3,}) ([^\\W0-9_]{3,})(?:-([^\\W0-9_]{3,}))?#", $imie);
  4.  
  5. ?>

To wylapie imie i nazwisko w 1 i 3 formie z tych, które podałeś. Pozostałe 2 przypadki wymagaja bardzo niewielkiej modyfikacji.

Aby to wylapywalo bez problemu polskie literki moze byc konieczna zmiana ustwien locale za pomoca setlocale().
patigo
Dałem coś takiego:
  1. <?php
  2. preg_match("#([^\\W0-9_]{3,})(?:([^\\W0-9_]{3,})) ([^\\W0-9_]{3,})(?:-([^\\W0-9_]{3,}))?#", $imienazwisko))
  3. ?>

Niby wszystko działa, napisz prosze czy o to ci chodziło?

I jak mógłbyś wyjaśnić nieco #, ? oraz : bo tak mniej więcej się domyślam ale nie wiem dokładnie jak mam rozumieć te znaki i jak je potem stosować przy innych weryfikacjach...
crash
A nie łaska poczytać arty, które podał Ci FiDO tutaj?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.