Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szablon strony z generowanym menu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
uroczy
Przerobielm sobie menu w taki sposób zeby strona kozystał z szablonu
miałem takie menu CLICK

jednalk postawnowiłem coś dorzucić smile.gif

1.  
  2.  
  3. <?php
  4. /* podziekowania dla "nospor"" z forum.php.pl  za pomoc w napisaniu tego skryptu :) tak naprawde to on napisał!!! */
  5.  
  6.  
  7.  
  8. $nazwapliku = substr($_SERVER['PHP_SELF'],strrpos($_SERVER['PHP_SELF'],'/')+1);
  9. echo '<td>'.($nazwapliku=='news.php' ? '.:News:.' : '<a href="index.php?pokaz=news"> .:News:.</a>').'</td>';
  10. echo '<td>'.($nazwapliku=='o_nas.php' ? '.ohmy.gif nas:.' : '<a href="index.php?pokaz=o_nas"> .ohmy.gif nas:.</a>').'</td>';
  11. echo '<td>'.($nazwapliku=='zastepy.php' ? '.:Zastepy:.' : '<a href="index.php?pokaz=zastepy"> .:Zastepy:.</a>').'</td>';
  12. echo '<td>'.($nazwapliku=='kadra.php' ? '.:Kadra:.' : '<a href="index.php?pokaz=kadra"> .:Kadra:.</a>').'</td>';
  13. echo '<td>'.($nazwapliku=='imprezy.php' ? '.:Imprezy:.' : '<a href="index.php?pokaz=imprezy"> .:Imprezy:.</a>').'</td>';
  14. echo '<td>'.($nazwapliku=='spiewnik.php' ? '.:Spiewnik:.' : '<a href="index.php?pokaz=spiewnik"> .:Spiewnik:.</a>').'</td>';
  15. echo '<td><a href="http://net3.pl/uslugi/ksiega.php?p_user=6ldsh&p_nrksiegi=0" target="_blank">.:Księga gości:.</a></td>';
  16. echo '<td>'.($nazwapliku=='linki.php' ? '.:Linki:.' : '<a href="index.php?pokaz=linki"> .:Linki:.</a>').'</td>';
  17.  
  18. ?>

jako include tobar.php

oraz jako inclide sys.php który wkleja tresc plików
  1. <?php
  2.  $dozwolone=array('news','o_nas','zastepy','kadra','imprezy','spiewnik','linki','druz','przyb','zast');
  3.  
  4.  if (isset($_GET['pokaz'])) $pokaz=$_GET['pokaz']; else $pokaz=$dozwolone[0];
  5.  
  6.  if (in_array($pokaz,$dozwolone)) include($pokaz.'.php');
  7.                              else include($dozwolone[0].'.php');
  8. ?>

i pojawił sie problem z menu a dokłądnie ze stylami mianowicie generowane menu jest na podstawie substr($_SERVER['PHP_SELF'] a che zeby sie gerewało teraz w zaleznosci od inxlude.php?pokaz=news
nospor
no ale w czym problem?
zamiast:
  1. <?php
  2. $nazwapliku = substr($_SERVER['PHP_SELF'],strrpos($_SERVER['PHP_SELF'],'/')+1);
  3. ?>

dajesz:
  1. <?php
  2.  
  3. $nazwapliku = $_GET['pokaz'].'.php';
  4.  
  5. ?>

ps: na przyszlosc kontynuuuj w jednym watku rzeczy oto samo. to podchodzi pod crossposting
uroczy
pojawił sie kolejny problem bo gdy podczepiłem include sys.php to wszystko działa pod wrunkiem ze odnosniki są na index.php jednak jesli umiescze odnosnik na podstronie która jeest ładowana (get przy pomocy sys.php )jako element inxlude.php to wtedy odnosniki z tejs strony nie chcą się ładować wykazuje brak pliku oto przykład http://6ldsh.zhpwidzew.pl/index.php?pokaz=imprezy odnosniki do kolejnych imprez nie starują pommo tego ze plliki są wgrane na serwer

i dodane do sys.php

1. <?php
  2.  $dozwolone=array('news','o_nas','zastepy','kadra','imprezy','spiewnik','linki','druz','przyb','zast','imp2003','imp2004','imp2005','imp2006');
  3.  
  4.  if (isset($_GET['pokaz'])) $pokaz=$_GET['pokaz']; else $pokaz=$dozwolone[0];
  5.  
  6.  if (in_array($pokaz,$dozwolone)) include($pokaz.'.php');
  7.  else include($dozwolone[0].'.php');
  8. ?>
revyag
Nie rozumiem czemu tak mieszasz. Rozdzielasz prostą operację na różne pliki.
Skoro za ładowanie podstron odpowiada plik include.php, to tam wszystko wywołujesz i tam jest wstawiana treść.
przykład.
include.php?pokaz=imp2006

ten kod dajesz w pliku include.php
  1. <?php
  2. $dozwolone=array('news','o_nas','zastepy','kadra','imprezy','spiewnik','linki','druz','przyb','zast','imp2003','imp2004','imp2005','imp2006');
  3. if (isset($_GET['pokaz'])) {$pokaz=$_GET['pokaz']; else $pokaz=$dozwolone[0];
  4. if (in_array($pokaz,$dozwolone)) include($pokaz.'.php');
  5. else include($dozwolone[0].'.php');
  6. ?>
uroczy
sorry nie zobaczyłem literówki mój blłąd tak sie wczułem w hph ze zamist idex zaczołem pisac include

Dzięki wielkie za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.