Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Status online/offline
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
The Night Shadow
W jaki sposób wyświetlać na ekranie, czy dany zalogowany użytkownik jest online?
revyag
Zalogowany gdzie ? I z jakiego mechanizmu logowania korzystasz.
dla sesji to będzie np.
  1. <?php
  2. echo $_SESSION["login"]
  3. ?>
gdzie w tej zmiennej trzymasz login usera.
mike
Bardzo dobry artykuł: Creating a “Who’s Online” script with php
Snoopy
Ja zrobilem tak: Jesli uzytkownik sie zaloguje to do jego danych w bazie jest zmieniany STATUS='1' a jesli sie wyloguje to Zmienia STATUS='0' i wyswietlam np SELECT name FROM tabela WHERE status='1' i juz, problem polega na tym ze jak koles zamknie okno i nie kliknie wyloguj to mu nie zmieni statusu na 0. Jeszcze nie doszedlem do tego zeby po czasie samo sie zmienialo. Ale poczatkujacy jestem biggrin.gif
Radarek
I samo sie nie zmieni. Trzeba raczej dla kazdego usera (ID) pamietac jego ostatnia aktywnosc i uznawac, ze aktualnie online sa ci, ktorzy wykazali aktywnosc nie pozniej niz np 5 min temu.
Snoopy
wiec jak by to zrobic? bo jakos nie pojmuje
mike
Cytat(Snoopy @ 2006-02-09 14:43:50)
wiec jak by to zrobic? bo jakos nie pojmuje

Zamiast zapisywać nic nie znaczący status ( 0, 1 ) zapisuj datę ostatnio wykonanej operacji.
Każde kliknięcie i każde wywołanie strony jest operacją, którą masz zapisać.

A zapisujesz po prostu w jakimś polu last_action datę (czas) wykonania tej operacji.

Użytkownicy on-line to wszyscy Ci, którzy wykonali operację nie dawniej niż 5min. temu ( lub inny ustalony przez Ciebie okres czasu ). A do tego łatwe zapytanie wystarczy.
Snoopy
aha no tak... ja myslalem o "czasie sesji".
no i wszystko jasne
Hannon
jest jakaś szansa wykonania tego typu skryptu bez uzycia mysql ?
Levabul
zawsze możesz to zrobic na plikach tekstowych ...
Snoopy
ale czy nie warto uzyc bazy? nie mow ze serwer nie obsluguje bo zawsze mozna sobie zalozyc konto na www.freesql.org biggrin.gif
Hannon
nie chodzi o to ze serwer niema tylko nieumiem jeszcze mysql ^^
Snoopy
w takim razie polecam ta strone Tizag Tutorials praktycznie jak cos pisze (php + sql) to zawsze mam ta stronke otwartą na boczku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.