Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zapisz jako pliku PDF
Forum PHP.pl > Forum > PHP
JS
Proszę o poradę jak zrobić aby pobierany plik PDF (przeglądajacy ma Adobe Reader) nie był wyswietlany w oknie a pojawial się monit przegladarki pytający czy plik otworzyć czy zapisac!
Chewolf
Cytat(http://pl2.php.net/header)
Aby użytkownik został monitowany o zapisanie wysyłanych danych, takich jak np. wygenerowany plik PDF, można użyć nagłówka Content-Disposition aby podać zalecaną nazwę pliku i zmusić przeglądarkę do wyświetlenia okienka zapisu pliku.

1. <?php
  2. // przesyłamy plik PDF
  3. header("Content-type: application/pdf");
  4.  
  5. // ustawiamy jego nazwę na downloaded.pdf
  6. header("Content-Disposition: attachment; filename=downloaded.pdf");
  7.  
  8. // treść znajduje się w pliku original.pdf
  9. readfile('original.pdf');
  10. ?>
JS
co zrobić gdy moja ingerencja w kod php jest ograniczona, pobieranie pliku musze wywolac htmlem lub js (cms gdzie moge jedynie wprowadzać kod html, ktory zapisywany jest do bazy)

istnieje mozliwosc wprowadzenia zmian w php lecz musialby byc to skrypt uniwersalny a nie definujacy kazdy pobierany plik

co w takim przypadku ?
sf
Wszystkie pliki do pobrania powinny byc gdzies zdefiniowane ... np w bazie danych, a wtedy napisanie takiego skryptu php jest proste. Pobierasz odpowiednia nazwe id z bazy po identyfikatorze przeslanym w $_GET, wysylasz naglowki, wysylasz plik.

Kiedyś próbowałem w .htaccess jakiś ustawień dodatkowych, ale to tylko działało jak ściągałem poprzez firefox, na IE niestety nic to nie pomogło. Ale możesz popróbować, może ja coś źle zrobiłem tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.