Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] roota niema
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
damians
Witam

postawiłem cały serwer od początku na linuxie. Jest w nim m.in. apache2 php4 mysql5 itd. Podstawowe rzeczy niezbędne do życia tongue.gif
Problem polega na tym że przypadkiem usunołem root przez taki programik mysql-administrator. I teraz niemam wogule admina na mysql. Co w tym momęcie powinienem robić? Czy jest jakiś ratunek na reanimacje bazy?

Pozdr.
Fipaj
usunąłem
Eksportujesz wszystkie ważne dane do mojepliki.sql i reinstalacja (pamiętaj, że np. w Ubuntu [jeśli instalowałeś z paczki] trzeba jeszcze zaznaczyć z Synapticu opcję "Usuń wraz z konfiguracją" - czy jakoś tak).
sf
Cytat(Fipaj @ 2006-02-13 19:22:14)
usunąłem
Eksportujesz wszystkie ważne dane do mojepliki.sql i reinstalacja (pamiętaj, że np. w Ubuntu [jeśli instalowałeś z paczki] trzeba jeszcze zaznaczyć z Synapticu opcję "Usuń wraz z konfiguracją" - czy jakoś tak).

troche to sposób brutalny winksmiley.jpg

nie lepiej go poprostu dodać? jeśli chodzi o dostanie sie do bazy danych to poprostu uruchamia się bazę bez tabeli z prawami dostępu...
damians
ale jak dodać uzytkowanika który będzia miał prawa roota w mysql jeśli mam usera zwykłego?
dr_bonzo
1. masz konto roota w systemie -- skopiuj wszystkie bazy danych (katalog var/*)
2. usun ta instalacje mysqla
3. zainstaluj mysqla od nowa
4. wgraj z powrotem bazy

Nie dodasz root'a (w mysqlu) majac tlyko zwyklego usera.
sf
Czemu sie nie da?
crash
Nooo czy ja wiem czy aż tak trzeba się męczyć: http://dev.mysql.com/doc/refman/4.1/en/res...ermissions.html Wystarczy połączyć to z dodaniem usera.
damians
No poradziłem sobie. Usunołem rpma a nastepnie z var/lib/mysql wywaliłem dane o użytkownikach.

Ale mam kolejne pytanko. Niebede otwierać nowego topicu to tu bede pisac. Odpaliłem phpmyadmina i wyświetla mi taki bład:

Cytat
Rozszerzenie php o nazwie mbstring nie zostało znalezione, a wygląda na to, że używasz wielobajtowego zestawu znaków. Bez rozszerzenia mbstring phpMyAdmin nie ma możliwości poprawnego rozbijania napisów, co może skutkować niespodziewanymi rezultatami.

Niewiem czy to jest zwiazane ale niemoge wpisać użytkowanika z hasłem. Tylko łaczy sie przez phpmyadmina jeśli wpisza uzytkowanika bez hasła. Zadne hasło nie pasuje.

Pozdr.
crash
A ustawiłeś hasło? mbstring nic do tego nie ma...
damians
Oczywiście że ustawiłem biggrin.gif
Zrobiłem sobie dwa adminy:
root - i hasło np. pies
admin - bez hasła

To moge wejść tylko na to gdzie niema hasłą czyli admin. Jak niebyło hasła na roocie to też mogłem wejść na niego. Ja mówie o phpmyadmin.
Wchodząc przez mysql-administrator wszystko działa jak należy.
crash
A w jakis sposób ustawiałeś hasło? Nie zapomniałeś przypadkiem o użyciu PASSSWORD() ?
damians
zmieniam hasło przez mysql-adminisrator
crash
Nie wiem co to, korzystam tylko z konsoli. A spróbuj może ustawić hasło dla root'a na puste, zalogować się na niego w phpMyAdminie i tam zmienić hasło.
damians
Niepomogło.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.