Witam!
Mój problem nie wiem, jaki jest trudny, w każdym razie nie taki prosty do przedstawienia na forum, które ładnie tego nie wyświetli.

OK zobaczmy:
Mamy pewien formularz, a w nim dla przykładu pole <textarea>. Załóżmy, że niewiadomo co się stało, skrypt wykrył jakiś błąd np. nie wypełniono wymaganego pola, więc naszym oczom wyświetla się ponownie formularz, z jakąś czerwoną adnotacją z wpisanymi już danymi... nie ważne. Chodzi mi tylko o pole textarea. Przed kliknięciem na przycisk submit, ew. enter umieściliśmy w polu, znak:

«

dokładniej mówiąc lewy znak cytowania, nie poprzez encję - amp coś średnik, tylko widimy go w polu tekstowym tak jak powyżej, następnie obok np. po myślnikach aby się nie pogubić umieśćmy jego dwie htmlowe encje, zamiast & użyje 8 (ósemka), gdyż samo IPB jest na to podatne (tak samo jak phpBB) czyli: 8laquo; i 8#171;. W naszym polu tekstowym mamy coś takiego:

« - 8laquo; - 8#171;

Skrypt otrzymał dane, znalazł błąd w innym polu formularza i chce nam przywrócić formularz do poprzedniej formy wyświetlając to co było, ale niestety, wszystkie znaki bardzo specjalne (nie tagi i amp) są od razu zamieniane na encję liczbową - 8#171; i co tu zrobić? Jak sprawdzić co było czym?

Widziałem skrypty, które z tym testem bez problemu sobie poradziły, m. in. na allegro czy inteligo, ale nie mam pojęcia jakim sposobem to wykombinowali.

Myślałem o sposobie, aby zamienić wszystkie & na &amp; przed wysłaniem formularza, ale jeżeli te dane zostaną zaakceptowane to przedostaną się dalej do bazy danych, a w przypadku jeżeli ktoś ma wyłaczone JS to kolejne problemy się będą mnożyć.

Macie na to jakieś uniwersalne sposoby? Jakieś opinie?

Pozdrawiam!

----- Edytowany przez Krzycha
Nie napisałem jeszcze jak na to podatne są te fora np. IPB:

Wysyłam posta o treści: « - 8laquo; - 8#171; (oczywiście ósemki to ampy)
a tutaj jest to automatycznie się wyświetli: « - &laquo; - «

Encja numeryczna jest od razu zamieniana na to. Nawet jak jakiś administrator będzie edytował mojego posta w celu sprawdzenia tego, to nie zobaczy numerycznej encji tylko strzałeczki. Nawet po samym naciśnięciu podglądu w formularzu od razu widać tylko strzałki...